Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ezzel egyidejűleg a devizában denominált államkötvények állománya 651 milliárd forintnak megfelelő összeggel 4.527 milliárd forintra csökkent, amiből a külföldi kézen lévő állomány csökkenése 623 milliárd forintot tett ki. A csökkenésben szerepet játszott, hogy szeptemberben lejárt 1 milliárd euró devizakötvény.

A forintban denominált államkötvényekből legnagyobb tételben a külföldi befektetők vásároltak összesen 183 milliárd forintnyit - az előző negyedévben 100 milliárdot adtak el - miközben a negyedév során 341 milliárd összegű devizakötvénytől váltak meg, az árfolyamváltozás következtében pedig 282 milliárddal kevesebbet ért a maradék, mint az év közepén.

A forintban denominált összes államkötvény 70 százaléka a pénzügyi vállalatok, 25,3 százaléka pedig a külföldi befektetők portfoliójában volt szeptember végén, a negyedévvel korábbi 71,4, illetve 23,6 százalékhoz képest csak árnyalatnyi átrendeződés következett be.
A kincstárjegy állomány negyedéves növekedése a pénzügyi vállalatok 168 és a külföldiek 51 milliárdnyi vásárlásából táplálkozott. Szeptember végén a külföldi befektetők csupán a forgalomban lévő kincstárjegy állomány 5,6 százalékával rendelkeztek, míg 67,5 százalék a pénzintézetek, 6 százalék pedig a nem pénzügyi vállalatok birtokában volt. A lakosság részesedése sem a kötvények, sem a kincstárjegyek állományából nem érte el a 0,5 százalékot sem szeptember végén.

A tőzsdei részvények kapitalizációja 6.148 milliárd forintot tett ki szeptember végén, 559 milliárd forinttal többet mint az év közepén, de a második negyedévi 921 milliárd csökkenést messze nem egyenlítette ki. A növekedésből 356 milliárd a külföldi befektetőket gazdagította, annak ellenére, hogy 41,6 milliárd értékű részvénytől megváltak, mivel 389 milliárd forintnyi árfolyamnyereséget könyvelhettek el. A külföldiek kezén 4.416 milliárd forint értékű tőzsdén forgó részvény volt szeptember végén a teljes kapitalizáció 71,8 százaléka, ami a múlt év első negyede óta a legkisebb arány.

A vállalati szektor csaknem 5 milliárd forint vásárlással és 50 milliárd forint árfolyamnyereséggel 583 milliárd forintra duzzasztotta részvényportfolióját, és ezzel a részesedése 8,7 százalékra emelkedett. A háztartások birtokában lévő 376 milliárd forintnyi részvény 71 milliárd nyereség és 5 milliárdnyi részvényeladást követően 66 milliárddal volt több, mint az év közepén és a teljes állomány 6,1 százalékát jelentette, ötödik negyedéve a legtöbbet.
A harmadik negyedévben két részvényt vezettek be a tőzsdére összesen 12 milliárd forint értékben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!