Negatív hetet zártak New Yorkban a tőzsdék; pénteken a Dow Jones irányadó index 1,1 százalékos, az S&P 500 1 százalékos, míg a Nasdaq 0,5 százalékos mínuszban zárt. A hét utolsó kereskedési napján is a bankrészvények vezették a zuhanást. Az Obama-kormány által beterjesztett gazdaságösztönző csomag szenátusi jóváhagyása ellenére is negatív hangulat uralkodott a parketten, hiszen egyelőre nem látszik biztosítottnak a tervezet hatékonysága, a befektetők pedig attól tartanak, hogy a most megszavazott 787 milliárd dolláros csomag rendezni tudja a pénzintézetek helyzetét.

Bizonytalanság jellemezte azonban az egész hetet a tengerentúlon; a DJIA 5,2 százalékkal, az S&P–500 4,8 százalékkal, a Nasdaq pedig 3,6 százalékkal került mélyebbre a hét során.

Európában sem az optimizmus vezérelte a tőzsdéket a héten, a Footsie 0,3 százalékos mínuszban, a DAX és a CAC–40 azonban a pozitív tartományban zárta a hét utolsó tőzsdenapját. Előbbi 0,1, utóbbi 1,1 százalékkal csütörtöki záróértéke felett landolt pénteken. A pénteki pozitív eredmények ellenére a hét továbbra is negatív mérleggel zárult a nagyobb európai parketteken. A DAX a hét során 5 százalékot, a CAC–40 4 százalékot, a Footsie 2,4 százalékot veszített értékéből.

Londonban a legnagyobb visszhangot a Llyods Bank bejelentése okozta, a pénzintézet szerint a HBOS tavalyi beolvasztása a várakozásoknál jóval nagyobb, 8,5 milliárd fontos veszteségtet okoz majd a könyvekben a 20008-as évre. A hír hatására a befektetők a parkettre öntötték a bankpapírokat, az RBS több mint 9, a Barclays 4 százalék körüli mínuszban zárt.

A hét utolsó napjának mérlegét szépíteni tudták az olaj jegyzésének emelkedése miatt kelendővé váló energiaipari cégek. A Total és a Shell papírjai is a pozitív tartományban zártak. A könnyűolaj 37,48 dolláros hordónkénti áron cserélt gazdát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!