Áprilistól júliusig összesen 3,14 milliárd euró értékben bocsátottak ki részvényeket a varsói börzén (WSE), amivel az messze maga mögé utasította a 2,88 milliárd eurónyi IPO-nak helyt adó londoni piacot. A kibocsátások számát tekintve a WSE a 7 új céggel a második helyet érte el az időszakban, az angol fővárosban ugyanezen időszak alatt ugyanis 16 IPO-t bonyolítottak le. Eközben a BÉT-en nem történt új bevezetés.

A tőzsdén kereskedett részvények összértékét tekintve is egyre jobban elhúz regionális versenytársaitól a WSE. Míg a lengyel fővárosban június végén 112 milliárd eurót értek összesen a börzén forgó részvények, addig Bécsben csak 73, Pesten pedig csak 19 milliárd euró volt a kapitalizáció. (A prágai, ljubljanai, pesti és bécsi börzéket tömörítő CEESEG-csoport ebben a tekintetben még őrzi előnyét, a négy tőzsdén összesen 132 euró volt a jegyzett részvények összértéke, ám ha a trend folytatódik, nemsoára a teljes csoportot maga mögé utsítja Varsó).

A kereskedés intenzitását vizsgálva is a WSE tűnik az régió legpezsgőbb piacának: az elmúlt hónapban 3,8 milliárd euró értékű részvény fordult meg a lengyel fővárosban, miközben Bécsben 2,9, a BÉT-en pedig 2,1 milliárd eurós forgalmat regisztráltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!