A csaknem minden részvényre kiterjedő pánikot súlyosbította, hogy a japán piac hétfőn országos ünnepnap miatt zárva lesz, ezért a befektetők előre hozták eladásaikat. Nem használt az sem, hogy a jen napközben hároméves csúcsra hágott az euróval szemben, és féléves csúcsra a dollárral szemben. A befektetők menedéknek vélik a kis hozamú japán valutát. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója pénteken 881,06 pontos, azaz 9,62 százalékos veszteséggel 8276,43 ponton zárt, 45,93 százalékkal alacsonyabban az év véginél. Ezen a héten 24,33 százalékot vesztett, a múlt héten 8,03 százalékot vesztett. A harmadik negyedévben 16,48 százalékot vesztett, az első félévben 11,93 százalékot vesztett. Tavaly 11,13 százalékot vesztett, négyévi nyereségsorozat után először volt éves vesztesége, ezzel tavaly a tokiói részvénypiac volt a legrosszabb a világ nagy értéktőzsdéi közül. Csődöt jelent a Yamato A biztosítóvállalat az első japán cég, amely csődvédelmet kért a nemzetközi pénzügyi válság kezdete óta. A mintegy 1000 alkalmazottat foglalkoztató, közepes nagyságúnak számító biztosító adóssága 269,5 milliárd jen (2 milliárd euró). Nakazono a cég adósságát a részvényeknek az amerikai jelzáloghitel-válság kiváltotta tőzsdei árfolyamesésével magyarázta. A tokiói tőzsdezárás felé a hongkongi Hang Seng mutató több mint 7,5 százalékos veszteségben, a szöuli Kospi mutató több mint 4,2 százalékos veszteségben, a sanghaji összetett mutató 3 százalék körüli veszteségben volt. A jakartai értéktőzsdét a nagy veszteségek miatt meghatározatlan időre bezárták. Meredeken drágul a jen A szerdai tőzsdezárás idején a dollár 99,35 jen volt Tokióban, 0,44 jennel olcsóbb a csütörtöki későinél. Az euró 134,57 jen, 1,31 jennel olcsóbb a csütörtöki későinél. Az euró 1,3541 dollár volt, 0,0066 dollárral olcsóbb, mint csütörtökön későn.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!