Mészáros Lőrinc cége kiszáll a bajba került biztosítóból

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. (CIG) tőkehelyzetének átalakítása érdekében tárgyalásokat kezdett az Opus Global Nyrt.-vel az egymásban fennálló részesedéseik átrendezéséről - közölték a társaságok a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.
K. Kiss Gergely, 2019. november 28. csütörtök, 19:57
Fotó: Napi.hu

A bejelentés előzménye, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. december 21-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelynek egyik napirendi pontja a stratégiai befektetésekről szóló döntés. Emellett az alaptőke módosítása és a saját részvény vásárlására adott közgyűlési felhatalmazás módosítása szerepel még a napirenden - írja az MTI.

A közgyűlési előterjesztésről csütörtökön adott tájékoztatás szerint a CIG visszavásárolja az Opus tulajdonában álló 23 466 020 darab részvényét, egyben eladja a tulajdonában lévő 6 844 255 darab Opus-részvényt és az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt.-ben lévő 16 százalékos részesedését. Az Opus-részvények ellenértéke részvényenként minimum a 2019. november
27. napi záró árfolyam mínusz 10 százalék lehet.

Az előterjesztések szerint a CIG a társaság tőkéjének csökkentése érdekében mintegy 23,6 millió darab saját részvény vásárlásához kér közgyűlési felhatalmazást. A részvények ellenértékének biztosításához át kell alakítani a tőkestruktúrát. A CIG egyedi beszámolója alapján rendelkezésre álló tőketartaléka meghaladja a 10 milliárd forintot. A saját részvény vásárlására és az osztalékfizetésre rendelkezésre álló tőke összegét úgy növelné, hogy a jegyzett tőkét megemelik a szabad tőketartalékból, majd a jegyzett tőkét leszállítják az eredménytartalékkal szemben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 8-án helyreállítási terv készítésére kötelezte a nem-élet biztosításokkal foglalkozó CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (CIG EMABIT), a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. leányvállalatát, hogy biztosítsa a szavatoló tőke megfelelő szintjét. Ezt megelőzően, október 24-én az MNB a vizsgálata lezárásáig, de legfeljebb egy évre felfüggesztette a CIG EMABIT olaszországi, határon átnyúló kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását.

A biztosítónál tagadják, hogy nagy lenne a baj

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a jegybanki kötelezéssel kapcsolatban korábban hangsúlyozta, hogy az életbiztosító társaság pénzügyi helyzete stabil, tőkemegfelelése 312 százalék, azaz továbbra is több mint háromszorosa a törvény által előírt szintnek. Ügyfeleik biztosítási szerződései, befektetései biztonságban vannak, leányvállalatának szavatoló tőke helyzete azokat semmilyen formában nem érinti.

Korábbi közlés szerint az EMABIT olaszországi teljes kitettsége 504,5 millió euró. Az állomány jelentős részén, 319,2 millió euró összesített szerződéses limit erejéig a leányvállalat vélt viszontbiztosítási szerződéssel rendelkezett, amelyről az idén szeptember végén kiderült, hogy hamisítvány. A szerződés megkötésében részt vevő viszontbiztosítási alkuszok felelősségre vonását az EMABIT megkezdte, a csalás kapcsán feljelentést tett.

A CIG Pannónia csoport korábban közzétett gyorsjelentésében 354 millió forint adózás utáni veszteséget jelentett 2019 első három negyedévéről, de a teljes átfogó jövedelme 463 millió forint nyereséget mutatott. Az adózott eredmény 2018 első három negyedévéhez képest 1,915 milliárd forinttal esett vissza. Az olasz határon átnyúló kezesi biztosítások miatt bekövetkezett veszteségek a csoport eredményét 1,296 milliárd forinttal rontották.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.11.29 18:44

Nekem ez a Mészáros már kezd gyanús lenni.
Ahol ez megjelenik az tönkre megy.
Csak nem ő terjeszti a kórt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.11.29 07:39

Járai kipcsakra kiadták a kilövési engedélyt ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2019.11.28 22:45

A CIG már bukott az Idén 1,33MrdFt-ot a Mészáros-al kötött üzleten vajon most mekkora lesz a további minusz?

"Várhatóan 1,355 milliárd forinttal rontja a második negyedévben a CIG Pannónia adózott eredményét a Konzum Opusba történő beolvadásának elszámolása - derült ki a biztosító közleményéből. Míg ugyanis a biztosító 300 forintért jutott korábban Konzum-részvényhez, most alig 210 forintnál jár az árfolyam. Az említett negatív hatás a 65%-a a Concorde által (e hatás nélkül) az idei évre várt profitnak.
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közölte, hogy a társaságban 24,85 százalékos tulajdonnal rendelkező Konzum Nyrt.-nek az Opus Global Nyrt.-be történő beolvadásának bejegyzését mai jogerős végzésével a Cégbíróság 2019. június 30. napi hatállyal elrendelte.

A biztosító jelenleg 13.688.510 darab Konzum-részvénnyel rendelkezik, melyet 2018. április 27-én 300 forint részvényenkénti árfolyamon (a részvényfelosztást megelőzően 3.000 forint részvényenkénti árfolyamon) vásárolt. A beolvadás következtében a Konzum-részvényeket a társaság az IFRS-eknek megfelelően a könyveiből ki kell vezetnie, és a korábban az egyéb átfogó jövedelem terhére elszámolt árfolyamveszteséget az adózott eredmény terhére kell elszámolnia.

A tranzakció eredményeképpen a CIG Pannónia adózott eredménye várhatóan 1,355 milliárd forinttal csökken 201 forint KONZUM részvényenkénti árfolyam mellett (a veszteség pontos összege a 2019. június 30-i részvényárfolyam függvényében változik)."

Na kijárt itt is jól. Csak nem a strohmann?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2019.11.28 22:37

Mészáros csak kiszedni szereti a pénzt a befektetéseiből. Ha valahova be kell tenni azt már nem szereti pl. azért mert veszteséges.
Lásd Mátrai erőmű, ott is elszámolta magát veszteséges volt, de azért az eredménytartalékból többet kivett mint amennyibe az egész cég került, vagy a korábbi ügyletei is jól mutatják az ő üzleti modelljét. Szinte mindig hitelből vásárol, épít, vagy részvénycserével fizet. Soha nem a saját vagyonából. Mondjuk azért is nehéz lenne, mert ő csak egy strohmann.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html