A Mezőgép az egy évvel korábbinál 1,05 milliárd forinttal (13%) magasabb, 8,974 milliárd forintos árbevételt ért el, ám a korábbi tendenciával ellentétben a növekedés nem az autóipari (+194 millió), hanem a mezőgazdasági gép-eladások (+856 millió) emelkedésének köszönhető, az arány a két üzletág között 61/39 százalékra módosult. Csökkent a vákuumszivattyúk észak-amerikai piacra történő értékesítése, a nyugat-európai- és egyéb országokba történő értékesítés pedig csak az új termékek értékesítésének következtében emelkedett. A társaság - a Rábához hasonlóan - a kínai piacon is megjelent, ahonnan 67 millió forint árbevétel származott. A belföldi autóipari bevétel 371 millióval 445 millióra csökkent, amiben a tavalyi jelentős szerszámértékesítés elmaradása mellett a termékszerkezetben bekövetkezett változás játszott szerepet. Az autóipari munkáknál továbbra is jelentős az újonnan beindított termékek, valamint a gyártmánymódosítások aránya, ami jelentősen növelte a költségeket. Az árbevétel-arányos önköltség 79,8 százalékról 82,3 százalékra emelkedett. Ebben a helyzetben a társaságnak rendkívül jókor jött a mezőgazdasági gép- vásárlási támogatás visszaállítása, ennek köszönhető ugyanis a hazai mezőgép-értékesítés 161 százalékos megugrása 364-ről 951 millió forintra. Ennek jelentős hányada a társaság saját fejlesztésű, nagy nyereségtartamú kukoricacső-törő adaptere. A társaság az első kilenc hónapban 129 millió forint árfolyamnyereséget ért el, az egy évvel korábbi 173 millióval szemben. Ebből 45 millió a cég devizahitelein keletkezett. Az igazgatási költségek 4,8 százalékkal csökkentek. Az üzemi eredmény 4 millióval 567 millió forintra mérséklődött, vagyis az árbevétel 7,2 százalékával 6,3 százalékára csökkent. A kamatköltségek - a megnövekedett hitelállomány miatt - 56 millió forinttal emelkedtek. A nettó eredmény 431 millió forint az egy évvel korábbi 494-gyel szemben, ami kissé elmarad az elemzők 450-460 milliós várakozásától. A társaság az első három negyedév során 4,03 milliárd forinttal bővítette új megrendeléseit. A Skyjack-szerződéssel kapcsolatban a gyorsjelentés megjegyzi, hogy a teljes felfutás 9-12 hónapot igényel, vagyis, jövő év harmadik negyedévében az európai piacokra szánt termelés egészét a Mezőgép végzi majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!