Az olasz államkincstár tájékoztatása szerint 5,57 milliárd euró értékben adtak el hosszú lejáratú államkötvényeket, megközelítve a megcélzott, 3,75 milliárd és 6 milliárd euró közötti sáv felső határát. A hozamok azonban az egekbe szöktek, jelezve, hogy a befektetők átárazzák a mind kockázatosabb olasz államadósságot.

Ötéves államkötvényeket 3,77 milliárd euró értékben adtak el 1,48-szoros túljegyzés mellett, de az átlaghozam 2014 februárja óta a legmagasabb szintre, 2,32 százalékra emelkedett. Áprilisban jóval nagyobb összegben, 9,25 milliárd eurónyi értékben értékesítettek hasonló papírt, akkor 1,39-szeres túljegyzés mellett még 0,56 százalékos hozammal - írta az MTI.

Az államkincstár 2,3 milliárd euróért vitt piacra 10 éves lejáratú államkötvényt. Ennél azonban kisebb, 1,8 milliárd eurós értékben adott el tízéves papírt, 3,0 százalékos átlaghozammal. Az áprilisi aukción jóval alacsonyabb, 1,7 százalék volt az átlaghozam.

Kedden a kétéves olasz államkötvények másodpiaci referenciahozama több mint 150 bázisponttal, 2,73 százalékra emelkedett, napi szinten ilyen erős ugrást 1992 óta nem tapasztaltak. A tízéves államkötvények referenciahozama pedig 50 bázisponttal, 3,38 százalékra, négyéves csúcsra kúszott fel.

A szerdai aukció szinte olyan volt mint bármikor, Olaszország messze áll attól, hogy ne tudjon pénzt szerezni a nemzetközi tőkepiacokon. Hozzátette, hogy az árak közel voltak a másodpiaci kereskedéshez, így nem volt szükség nagy prémium fizetésére, ami bátorító jel - mondta Jan von Gerich, a Nordea bankcsoport vezető elemzője.

Az ECB névtelenül nyilatkozó illetékesei szerdán a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva jelezték, hogy szoros figyelemmel követik az olaszországi politikai válságot és a piaci helyzetet, és jelenleg nem látnak indokoltnak intervenciót, nem terveznek semmilyen lépést, mivel a bankoknál sincs jele vészhelyzet kialakulásának.

Olaszország hitelköltségei még mindig kevesebb mint felére rúgnak a 2010-2012-es euróövezeti adósságválság idején elért szinteknek, a bankbetétek stabilak, nyoma sincs betétesi rohamnak és a bankközi hitelezésben sincs feszültség.

A befektetők fellélegeztek, miután a legfrissebb hírek szerint Olaszország elkerülheti az előrehozott parlamenti választások kiírását. Az Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga nagy meglepetésre ugyanis bejelentette, hogy mégis megpróbál kormányt alakítani, és az államfő által vasárnap elutasított, az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savona helyett mást javasol pénzügyminiszternek. A stabil politikai támogatottsággal bíró kormány megalakítása csökkentené a bizonytalanságokat, de egyben olyan koalíció létrejöttét eredményezné, amely növelné az amúgy súlyos adósságteher alatt roskadozó Olaszország állami kiadásait, és lazítani akar az Európai Unió és az euróövezet fiskális szabályain.

Milánóban az irányadó tőzsdeindex 20,9 százalékos nyereségben zárt. Jelentősen emelkedtek az utóbbi napokban megtépázott banki árfolyamok, így például a Mediobanca 7,06, a FinecoBank 6,44, az Intesa Sanpaolo 2,98, az UniCredit pedig 1,43 százalékos nyereségben zárt.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!