A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A csütörtöki hatalmas napon belüli esést az amerikai tőzsdéken - bármi okozta is - mindenképpen illik krachnak nevezni - állítja Todd Harrison, a Minyanville publicistája és hedge-fund menedzser. A krach definíciója szerinte nem más, mint a rendszer működésének hibája. Számára az jelentette a hibát, hogy a kritikus pillanatokban egyszerűen üresek voltak az ajánlati könyvek, így nem tudta zárni eladási pozícióit.

Nyilván voltak olyanok is, akik vételi pozícióikat voltak kénytelenek kicsukni az adott napon néhány perc alatt, majd a piac hatalmas rallyba kezdett és néhány másodperc alatt több százalékot emelkedett.

Kérdésünkre, hogy mi a teendő, ha valamilyen piaci anomália, esetleg egy bróker hibás megbízásbevitele eredményezi a pozíció likvidálását, a szakértők egyértelmű válasza így hangzik: ne próbáljuk meg újra felvenni az adott pozíciót.

Fellegi Tamás, a Bárki lehet tőzsdés című könyv szerzője szerint a stop arra való, hogy védelmet nyújtson a pozíciónak. Még ha technikai hiba vagy egy elütés okozta is a stop kiütését, akkor sem szabad újranyitni a pozíciót.

A nagy esés az Egyesült Államokban nemcsak a nagy napon belüli leszúrás miatt volt figyelmeztető jel, hanem azért is, mert már előtte látszott: olyan technikai szintek sérülnek, amelyeket elképesztően fontosnak tartott a piac. Én a magam részéről egy ideig nem nyúlok vételi oldalon a piachoz, a piac ugyanis azt mutatja, hogy egy olyan esemény, mint a tegnapi, bármikor bekövetkezhet - mondta Fellegi. A helyzet az, hogy André Kostolany szavaival elértük azt a szintet, amikor több a papír, mint a tökfilkó a piacon, ami nem sok jót vetít előre.

Zsiday Viktor, a Citadella Consulting vezérigazgatója szerint ilyen helyzetben valószínűleg az a bölcs megoldás, ha az adott terméket és pozíciót békén hagyja utána a befektető. A stop arra való, hogy megmutassa, a pozíció rossz irányban van nyitva. Mint elmondta, vele nemrég történt egy hasonló eset, amikor az egyik termék piacán egy nagy, hirtelen ármozgás kiütötte a stop pozíciót, az akkor irracionálisnak tűnő mozgás után a piac nem állt helyre, hanem a korábbi árszinttől jelentősen eltérő érfolyam mellett folytatódott a kereskedés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!