A forint a napokban több hónapos mélypontra gyengült, az euró árfolyama a 360 forintos szint fölé került. A forint értékvesztése illeszkedik a globális és régiós piaci folyamatokba, a a lengyel zloty és a román lej is gyengült.

Ebben a helyzetben jött az MNB monetáris tanácsa keddi kamatdöntése, miszerint azaz változatlanok maradtak a kamatok. A piaci szereplők pedig most a jegybanki kommentárra és a MNB új makroprognózisára koncentráltak.

Az MNB a korábbi gyakorlatnak megfelelően most sem kommentálta a forint mozgását, egyúttal ismét megerősítette, hogy az inflációra figyel a jövőben is. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt a forint árfolyama befolyásolja, például az importált termékeken, mondjuk üzemanyagokon keresztül. Azaz az MNB-nek bár árfolyamcélja nincs és kerüli a devizapiaci mozgások értékelését, azért a forint árfolyamának változását is figyelik - mondta Hajósi Péter, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsment-vezetője.

Ezt muszáj is megtenniük, mivel egy esetleges nagyobb forintgyengülés keresztülhúzhatja az inflációs várakozásokat. Úgy tűnik, hogy a piaci szereplők óvatosan tesztelik az MNB-t, hogy meddig hagyja elmenni az euró árfolyamát. Az MNB az egyhetes kamatszint emelésével vagy az árfolyam "lebeszélésével" reagálhat.

A szakértő szerint a következő hetekben-hónapokban sávkereskedés várható a forintpiacon, vagyis az euró árfolyama a 345-350 és a 365-370 forintos tartományban mozoghat. Hosszabb távon pedig folytatódhat a forint lassú, mérsékelt leértékelődése.

Hajósi szerint a keddi jegybanki kommentár alapján az is látszik, hogy az MNB az állampapír-hozamokat továbbra is alacsony szinten szeretné tartani, erre kifejezett utalás is történt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!