A Napi Gazdaság cikke

Nyugodt piaci körülmények között szeptember második hetében térnek vissza a nagyobb alapok portfóliómenedzserei a szabadságukról, így akkor térhet vissza a forgalom és kaphatnak irányt a pénzpiacok. Ugyanakkor a befektetőknek nem árt résen lenniük, hiszen az elmúlt három évben többször is előfordult, hogy egy-egy hír már az uborkaszezonban is komolyabb mozgásokat indított el, ami a mostani kiélezett helyzetben is érkezhet bárhonnan - mondta Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője a Napinak.

Sarkadi szerint az elkövetkező időszak legfontosabb eseménye a kötvénypiaci rally kifulladása lesz. Meglátása szerint ugyanis 2009-től rengeteg tőke áramlott kötvényekbe, ami indokolatlan árazási szinteket alakított ki. Ennek hátterében az állt, hogy a nagy bankházak sikeresen ültették el a deflációs félelmet a befektetőkben, ezzel ösztönözve őket kötvények vásárlására. A deflációs várakozások ugyanakkor nem biztos, hogy bekövetkeznek, de ha még így lesz is, az felerősítheti a nagy államadósságok miatti félelmeket. Ez pedig önmagában is a nemfizetés kockázatát hordozza magában, ami alól még az Amerikai Egyesült Államok sem kivétel - véli Sarkadi. Így az elkövetkező 1-3 hónapban ha nem is összeomlás, de a lufi kipukkadása várható a kötvénypiacon, ami történhet gyorsan, vagy egy lassú lecsorgással is.

Sarkadi szerint elsősorban a német és az amerikai kötvények vannak túlárazva, így ezeknél várható a nagyobb visszaesés. Az, hogy mindez miként hat a részvénypiacra, nehéz megjósolni - tette hozzá az elemző.

 

A defláció emlegetése a nagyobb külföldi bankházak részéről azt jelenti, hogy ők is elismerik, nagy baj van a világban, hiszen erre a lehetőségre nincsen jó megoldás - véli ugyanakkor Káplár Norbert, a Raiffeisen Bank üzletkötője. Mindez azt mutatja, hogy felfelé sokkal kisebb tér van a részvénypiacokon, mint lefelé. Éppen ezért vételt a szakértő egyáltalán nem ajánl a befektetőknek. Ugyanakkor szeptemberre különösen nagy mozgást nem vár az elemző, könnyen elképzelhető ugyanis, hogy egyértelmű irány csak az októberi gyorsjelentési szezonnal indul meg, ahogyan az már korábban is többször megtörtént.

 

Káplár arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankszektort mindenképpen kerülni kell, hiszen a jelenlegi feltételek mellett a növekedés ki lesz zárva. Éppen ezért a következő 3-5 évben e szektornak a súlya csökkenni fog az indexeken belül, az azonban még kérdéses, hogy melyik ágazat nyer majd ezen. A magyar részvények tekintetében azonban fundamentális alapon csak a Richterben lát fantáziát az üzletkötő, de a gyógyszergyártó esetében is csak hosszabb távon és alacsonyabb árazás mellett.


Mi lesz a forinttal?
 

A forint piacán is elmarad az aktivitás jelenleg a tavasszal vagy ősszel tapasztalttól, de a vállalati ügyfelek ettől függetlenül a szokásos fedezeti ügyleteiket nyáron is megkötik - mondta a Napi kérdésére Földi Balázs, a Commerzbank treasury üzletágának vezetője. A szakember szeptembertől számít a forgalom élénkülésére, ám ettől függetlenül mind a fedezeti, mind a spekulatív jellegű aktivitás lanyhább időszakokban is megugorhat nagyobb árfolyam-ingadozások idején, amire a nyáron is akadt példa. Az euró forintjegyzésére Földi szerint az önkormányzati választások önmagukban nem gyakorolnak jelentős hatást, inkább az azután esedékes költségvetési számok, illetve az IMF-tárgyalások kimenetele nyomhat a latban.

Amennyiben a retorika nem tompul és valóban nagyobb mozgásteret akar majd kiharcolni magának a kormányzat, akár a Valutaalap ellenében is, úgy előfordulhat némi gyengülés, ám akkor sem valószínű, hogy 290 fölé fusson a keresztárfolyam. A tárgyalások folytatása és egy esetleges sikeres megállapodás ellenben az erősödés irányába hathat, ám a továbbra is fennálló gazdasági kockázatok folytán a 270-es szint lehet ennek határa. Mindent összevetve Földi úgy véli, az év végéig maradhat az elmúlt három hónap 275-290 forintos sávjának gyengébb szélén a forint jegyzése, amire ráerősíthet a dollár erősödése is. A szakember szerint ugyanis az elmúlt időszakban az euró felértékelődésében szerepet játszó, vártnál jobb gazdasági mutatók hatásának kifutásával ismét előtérbe kerülhetnek az euróövezet Egyesült Államokkal szembeni strukturális hátrányai. Ennek következtében Földi három hónapos időtávon 1,20 körüli euró/dollár kurzusra számít.

 

A lejáratok továbbgörgetésén kívül egyik irányba sem tapasztalt nagy érdeklődést a nyár folyamán Kolba Miklós, az ING devizapiaci üzletágvezetője, aki úgy véli, szeptember közepétől térhet vissza a forgalom a pesti bankközi devizapiacra. Az euró/forint kurzus esetében rövid távon a szakember szerint maradhat a Kósa-Szíjjártó-nyilatkozat kiszűrésével 277-282 közötti nyári sávozás, immár forgalommal alátámasztva.

A nagy külföldi szereplők ősz elején inkább gyengülésre számítanak - bár komoly érvet Kolba szerint nem tudnak felhozni -, így ha lesz kitörés, akkor az valószínűleg a forint kárára történik majd. Egyelőre azonban az látszik, hogy a piac az 5,25 százalékos jegybanki alapkamat és kétharmados kormánypárti többség mellett időt hagy a kabinetnek a gazdaságpolitikai irány egyértelművé válásáig, addig pedig kivár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!