Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
- A Genesis Energy jelenleg mintegy 100 millió euró értékben szeretne tőkét bevonni, hogyan áll a befektető keresés?

- Folyamatosan tárgyalunk potenciális befektetőkkel, azonban szeretném azt hangsúlyozni, hogy a Genesis esetében nem a hagyományos értelemben vett fundamentális múltbeli adatokon alapuló tőkebevonásról van szó. A tervezett kibocsátás az angolszász piacokon ismert "concept IPO"-ra hasonlít, amire Magyarországon tudomásom szerint még nem volt példa. A mi esetünkben a cég megítélését még nem segítik fundamentális információk, még nincsen gyár, csupán egy jól kidolgozott nagyon részletes, műszaki, gazdasági és piaci terv. A befektetőnek azt a víziót kell megértenie, amelynek alapja a menedzsment elképzelése egy látványosan fejlődő iparágba történő invesztícióról. Természetesen mindezt megalapozott üzleti tervek mellett már a technológiára, a gyártásra, értékesítésre és a finanszírozásra vonatkozó konkrét szerződésekkel és/ vagy szándék nyilatkozatokkal alátámasztva.

A nyilvánosság elé azonban csak akkor tudunk lépni, ha a befektetők keresése a végső szakaszba ér. A tárgyalások értelemszerűen addig nem kommunikálhatóak - és felesleges lenne is -, amíg legalább szándéknyilatkozat nem születik a felek között és annak nyilvánosságra hozatalát mindkét fél kívánja. Hiszünk abban, hogy a piac rendkívül ígéretes, a technológia modern, a kiválasztott helyszínek jók, a kormányok mindenütt adókedvezménnyel és vissza nem térítendő szubvencióval támogatják, szerintem a menedzsment kiváló, de erről másokat is meg kell tudni győzni. Német mérnökeink irányítása alatt az a mérnök csapat, akik hozzánk csatlakoztak (mintegy húsz tapasztalt mérnök) a 90-es években az IBM-nél 31 félvezető gyár teljes hatékonysági átalakítását végezték el technikai és gazdasági értelemben, mintegy 2,5 milliárd dollár eredményt elérve az IBM részére. Azóta pedig az iparág nagy elismertségével rendelkező szakértői. A meggyőzés egy hosszabb folyamat. A hallgatásnak nem az az oka, hogy nem dolgozunk, éppen ellenkezőleg.

- Mégis milyen befektetőre vár a társaság?

- A kidolgozott koncepciónk jelentős pénzbefektetést igényel, ekkora méretű tőkét pedig elsősorban külföldi befektetési alapok és stratégiai befektetők tudnak biztosítani. Éppen ezért nem itthon kezdtük el a befektetők keresését. Elsősorban kockázati tőkebefektetők jöhetnek számításba, ugyanakkor nem a klasszikus értelemben vett üzleti angyalokra számítunk. A helyzetünk ugyanis speciális abból a szempontból, hogy nem csupán tervekkel rendelkezünk, hanem konkrét lépések is történtek, aláírt szerződésekkel, szándéknyilatkozatokkal rendelkezünk, vannak kiválasztott ingatlanok, a tervek és know-how készen áll. A befektetőknek mindezeket el kell ismerni és el is kell velük ismertetni a kibocsátási árfolyamban is. A célunk minél több befektetővel megismertetni elképzeléseinket, mert ez fogja jelenteni a későbbi likviditást is, de a tőkebevonást nagyon nem mindegy, hogy milyen áron akarjuk megvalósítani. Így volt már olyan konkrét ajánlat, amelyet azért utasítottunk el, mert olyan árfolyamon szeretett volna tőkét emelni, amely nem tükrözte volna a cég jelenlegi értékét. Mi intenzíven dolgozunk, de nem hagyjuk magunkat siettetni, a kockázati tőkebevonás egy érettebb szakaszában vagyunk.

- Milyen sikerrel zajlanak a befektetői tárgyalások?

- A legutóbbi, október eleji nyugat európai, amerikai és távol keleti road show igen sikeres volt, sok olyan befektetővel tárgyalunk, akiket érdekel a projekt. Nem lehetünk olyan naivak, hogy különösen a mai tőzsdei hangulatban ezek a tárgyalások egy-két hónap alatt sikeresen befejeződjenek.

Az elképzeléseink szerint ráadásul egyelőre egy-két nagyobb partner segítségével szeretnénk megteremteni azt a forrást, amely a napelem-gyárak felépítésének elindításához kell. A mostani befektető-keresés során sok olyan céggel is tárgyalunk, akik csak egy későbbi szakaszban fognak majd befektetni a társaságba, mert egyelőre még kockázatosabbnak tartják a befektetést, esetleg nem rendelkeznek azzal a felhatalmazással, hogy ilyen „start up” ügybe a nekünk megfelelő összegű tőkével beszálljanak. Még egyszer hangsúlyozom nem az a célunk, hogy 5-10 befektető adja össze a pénzt.


- Hazai befektetési alapokat korábban ezért is nem kerestek meg?

- Igen, egyelőre olyan szakaszban vagyunk, amely a hazai befektetési alapok számára nem vonzó. A hazai alapkezelők nem fogják vagyonuk jelentős részét egy ilyen az átlagosnál valóban kockázatosabb és kevésbé likvid részvénybe fektetni, az ő befektetési szabályaik nem teszik lehetővé, hogy jelentős mértékben tulajdonosi részt vállaljanak a jelenlegi fázisban. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy jelzésértékű lenne és a vállalat hitelképességének jót tenne, ha ilyen tulajdonosai is lennének. Egyelőre ennek a folyamatnak az elején vagyunk, amely során a hazai alapkezelők előtt is bemutatkozunk. Már voltak személyes találkozók, és továbbiakat is tervezünk. Aktív kapcsolatra törekszünk a hazai elemzőkkel is, november végére több mint fél tucat elemzőnek prezentáljuk elképzeléseinket. Ezek a kapcsolatok majd hasznosak lesznek, ha megtaláljuk azokat a kockázati befektetőket, akik a folytatáshoz szükséges tőke jelentős részét biztosítják majd.

- A legutóbbi augusztusi tőkeemelés 2800 forinton történt, milyen áron szeretnének ezúttal bevonni?

Fő tulajdonosunk, a Genesis Investment Fund 11.40 eurón, 2800 forinton jegyzett le augusztusban 1,2 millió darab részvényt, így értelemszerűen nem szeretne olyan újabb tőkebevonást, amely ezen érték alatt történne. Különösen, hogy az igazgatóság által korábban javasolt árfolyam nem hasra ütés alapján lett kitalálva. A jelenleg tőzsdén lévő és termelő konkurenseink részvényei 25-40 P/E-vel forognak. A menedzsment szerint a 2010-ben várható első évi nyereség alapján a 2800 forint 2,5 P/E értéket jelent, tehát középtávon még az alsó értékkel becsülve is eléggé attraktív, tízszeres megtérülést hozhat. Erről kell meggyőzni tehát, a befektetőket. Alacsonyabb áron egyelőre nem tudunk elképzelni tőkebevonást, hiszen az nem tükrözné a cég reális értékét. Az fő tulajdonos, az igazgatóság és a menedzsment feladata, hogy minderről meggyőzze a potenciális érdeklődőket.

A tőzsdei kurzus jelenleg jóval ez alatt áll.

A jelenlegi gazdasági környezetben az általános globális tőkepiaci hangulat megnehezíti a befektető-keresést. Ráadásul az sem segít, hogy spekulánsok kedvencévé vált a papírt. Kis túlzással élve a Budapesti Értéktőzsdén néhány piaci szereplő által néhány darabos kötésekkel jelentős árfolyamváltoztatásra késztethető a Genesis részvényárfolyama. Ez utóbbi egyértelműen kárt okoz a jelenlegi, hosszú távon gondolkodó befektető társaimnak, akik ebben a papírban együttesen fantáziát látunk.

Szerencsére az ilyen spekulánsok mellett az egyre jelentősebb az a réteg, akik komoly perspektívát látnak a papírban. Ismerek már olyan, nem formálisan összetartozó hazai és külföldi kisbefektetői csoportok is, akik többszázezer darabos részvénycsomaggal rendelkeznek együttesen. Ők nem akarják a rövid-távú érdekeknek kitenni a kurzus befolyásolását. Sajnos az ilyen mozgások jelentősen lelassítják a tárgyalásokat, hiszen magyarázkodni kell, miért forog néhány millió forintos forgalom mellett ilyen hektikusan a tőzsdei jegyzés.

A részvényesek által adott felhatalmazás sajátrészvény-vásárlásra nem tudna ezen segíteni?

Sajátrészvény vásárlásra tényleg megkaptuk a lehetőséget, de ez csupán egy jogi engedély. A tényleges vásárlásokhoz egyéb feltételeknek is teljesülnie kell. Egyelőre mi magunk nem is vehetünk, hiszen azt a számviteli törvény szabályozza. A Genesis Energy akkor vehet majd saját részvényeket, ha annak forrása rendelkezésre áll eredménytartalékként. Ráadásul mi nem akarjuk beállítani az árfolyamot, mert mély meggyőződésünk az, hogy a 2800 HUF-os értéket az üzleti tervek igazolják.


Mégis mikor lehet számítani újabb kibocsátásra? Befektetői fórumokon jó néhányan már októberre várták az erről szóló tájékoztatást.

A szeptemberi közgyűlésen a tőkeemelésre való felhatalmazást egy évre kaptuk, ezen időszak alatt 5 alkalommal összesen 5 millió részvényt bocsáthatunk ki. Egyelőre tehát még nem csúsztunk ki a rendelkezésre álló időszakból. Az félreértés lehetett, hogy a közgyűlés után egy hónappal mi már tőkét emelünk, ha ilyen lett volna, már akkor bejelentettük volna. A jelenlegi kisbefektetők részéről érthető a türelmetlenség, de egy komolyabb partner bevonásához idő kell. Aki augusztusban bízott bennünk, az most még jobban bízhat, a korábbi várakozásoknál jóval kedvezőbbek a tények a napelemek eladására és felhasználására vonatkozóan. Számos más piaci szereplő jelentett be komoly beruházásokat általában 2010 évre, ami egyértelműen az iparág töretlen fejlődését mutatja és a napelemek előre jelzett felhasználása is minden eddigi várakozást felülmúlt az idén. Én meg vagyok győződve, hogy lesz befektetőnk, de nem minden áron. Nem akarjuk 25-30 százalékos diszkonttal eladni a részvényeket, csak azért, hogy elkezdjük a földmunkákat. Gyár mindenképpen lesz, csak egy kis idő és szorgalmas munka kérdése.

Akkor ezek szerint némi csúszás várható a korábbi tervekhez képest?

A Genesis számára jelenlegi pénz a tervezés fázisára és a beruházás elindítására elegendő, ebből gyártósort még nem tudunk venni, és az üzemet sem tudjuk felépíteni. Egyenlőre lehetséges, hogy az első gyár építésénél negyedévet késik majd a gépvásárlás, de mivel a projekteket a különböző helyszíneken féléves csúszással indítjuk, jelenleg nem kell átírni a terveinket. Az a fontos, hogy a beruházások elkezdődtek a spanyol helyszínen. Spanyolországban a napokban nyújtjuk be az építési engedélyre vonatkozó kérelmet. Ez azt is jelenti, hogy a spanyol kormány számára tett vállalások szerint a projektet az építési engedélytől számított 24 hónapon be kell fejezni. A magyar ingatlan megvásárlására az igazgatóság megadta a felhatalmazást. Itt a tárgyalások már megkezdődtek, ezeket is jó eséllyel az idén be lehet fejezni.
Nagyon fontos az is, hogy a szakmai háttér már biztosított, ehhez fontos lépés volt a német szakértői csapattal, az Infinite Technologies-al való együttműködés aláírása, a két vezető menedzser beválasztása a társaság igazgatóságába és a magyar gyár első számú vezetőjének a kiválasztása is.

Mit tanácsol a jelenlegi részvényeseknek?

Természetesen a Genesis Energy részvényeknek van kockázata, de komoly lehetőség van a papírban. Az én elképzelésem szerint budapesti székhellyel, olyan nemzetközi tulajdonosokkal rendelkező napelem-gyártó konszern jöhet létre, amely 4-5 éven belül 1 GW termelési kapacitással rendelkező üzemek lánca lesz. Ez 1,5 milliárd euró értékű árbevételt jelenthet, ami már nagyon komoly vállalati méretet jelent Magyarországon. Az üzleti logika szerint mindezt a majdani árfolyam is bizonyosan tükrözni fogja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!