Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A rendkívüli közgyűlés a meghirdetett időpontban pontosan elkezdődött, a részvételi arány kísértetiesen emlékeztet a tavaszi éves rendes közgyülésen résztvevő százalékra, most a részvényesek 63,5 százaléka van jelen. Karsai Béla a jegyzőkönyv hitelesítésére harmadik személyt is javasolt, ezt a közgyűlés elfogadta. Fehér Erzsébet a Pannonplast elnöke a cég rendkívüli közgyűlésén bejelentette, hogy nem korlátozzák a szavazati jogot a Britton és a Pevdi esetében. A PSZÁF ugyanis nem mondta ki, hogy a határozata azonnal végrehajtandó. Elhangzott, hogy a cégbíróság a héten hoz döntést. A két cég így külön-külön voksolhat a részvényesi összejövetelen, ami azt jelenti, hogy ezúttal is 11-11 százalékkal szavaznak. (Emlékezetes, hogy Britton és a Pevdi együttesen mintegy 23 százalékos részesedésével kapcsolatban a PSZÁF a nyáron megállapította az együttes befolyásszerzést.) Illéssy János, a Pannonplast vezérigazgatója az idei gazdálkodást összefoglaló beszámolójában elmondta: áprilisban új, 6 fős igazgatóság alakult, és a cégvezetés is átalakult. Különválasztották az elnöki és a vezérigazgatói posztot, ez a nyáron lezárult. Emellett a reorganizációs és stratégiai programról is elhangzott néhány szó az eseményen, valamint a gazdálkodásban eddig bekövetkezett változásokról. Az utóbbi lényegében a III. negyedéves jelentés bővített bemutatása. Illésy további bizalmat kért a jelenlegi vezetésnek, és felelősségteljes tulajdonosi döntést sürgetett. Ismét felmerült, hogy akár cégbezárásra is sor kerülhet a költségcsökkentési projekt keretében. A tagvállalatok elkészítették 3 éves stratégiai tervüket, s ezt a holding hamarosan véleményezni fogja. A 12 millió eurós hitel refinanszírozása szintén szóba került. A szóban forgó kölcsönt csak technikailag tudták meghosszabbítani, mivel a cég körüli bizonytalanság egyelőre csupán ezt tette lehetővé. A tőzsdei cégek közül elsőként jelentő Pannonplast Rt. a veszteséges első félév után az elmúlt 3 hónapban már 240 milllió forintos nyereséget termelt, így a kilenchavi mínusz is 677 millió forintra olvadt. Az első 9 hónapban éves szinten 9 százalékkal csökkenő, 18,9 milliárd forint árbevételről számolt be a társaság. A cég az év végére a korábbi egymilliárd forint helyett mindössze 800-850 millió forintos üzemi nyereségre számít (az első kilenc hónap mérlege 512 millió forint volt). Az árbevételt 25-27 milliárd forintra jósolták a szakemberek. A Pannonplast másfél éves stratégiai tervet dolgozott ki, melynek két fontos pontja a költségek csökkentése és a proaktiv marketing; előzővel a hatékonyság javítható, utóbbival pedig a bevétel növelhető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!