A héten a részvénypiac forgalma 67,6 milliárd forint volt, az előző heti 36,7 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez pénteken eljuttatott tőzsdei elemzése szerint nem múlt el eseménytelenül a hét, a piacot az OTP és a Mol papírjaival történt spekulációs eladási hullám mozgatta. A piacon elterjedt az a vélekedés, miszerint a Groupama értékesítheti a közeljövőben a tulajdonában lévő OTP-részvényeit, mivel lejárt ezekre az eszközökre az eladási moratórium. A Groupama nem kommentálta az eseményeket, így továbbra is csak találgatni lehet az ügyben - írják elemzésükben. (Húszéves rekordot dönt New York.)

A Mol esetében nem érkezett jelentős hír, ezért a piaci szereplők találgatásokba bocsátkoztak, hogy a kurd politikai feszültség, vagy a részvényfelaprózással kapcsolatos fokozott várakozás utáni profitrealizálás mozgatta-e az árfolyamot.

A Magyar Telekom a héten saját részvényeket vett a javadalmazási politikáján alapuló ösztönzési rendszer céljából.

A forint árfolyama tartósan a 310-es szint fölé került az euróval szemben, várakozások szerint viszonylag gyenge maradhat a hazai fizetőeszköz. A forintgyengülés a Magyar Nemzeti Bank múlt héten bejelentett, újabb lazító intézkedéseivel, és a decemberi Fed kamatemelés esélyének növekedésével magyarázható az elemzés szerint. Amennyiben a 307-es szint közelébe visszakorrigálna a kurzus, ott ismét kedvező euró vételi lehetőség adódhat - írja az Equilor elemzésében.

A BÉT-en a blue chip részvények közül a héten egyedül a Magyar Telekom árfolyama emelkedett 0,21 százalékkal, a hét utolsó kereskedési napján 480 forinton zárta a kereskedést, a részvény heti forgalma meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

A Mol részvényeit felaprózták, az 1000 forintos törzsrészvények névértéke a nyolcadára - 125 forintra - csökkent, a részvények száma pedig nyolcszorosára - 102 428 103-ról 819 424 824 darabra - nőtt az alaptőke változása nélkül. A 125 forint névértékű részvényekkel kedden kereskedtek először. A Mol pénteken 3000 forinton zárt.

Az OTP árfolyama egy hét alatt 2,94 százalékkal mérséklődött, a hét utolsó napján 9895 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 43,3 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 3,55 százalékkal csökkent egy hét alatt, pénteken 6550 forinton zárt, heti forgalma pedig meghaladta a 8,7 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3017,12 ponton zárt pénteken, 4,68 ponttal, 0,16 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!