A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 42,58 milliárd forintot az előző heti kereskedésben elért 38,85 milliárd forint után, a vezető részvények közül a Mol és az OTP árfolyama erősödött, a Magyar Telekomé és a Richter-papíroké gyengült.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a javuló nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően a BUX emelkedett a héten. A vezető részvények közül az OTP továbbra is sávozó mozgást végez 11 000-11 780 forint között, a Richter a 5100 forintos meghatározó támasz közelében tartózkodik, a technikai kép alapján egyelőre kevésbé számítanak negatív forgatókönyvre. A Molnak az emelkedéshez a 3020 forintos szintet kellene átlépnie, a Magyar Telekom továbbra is alulteljesítő lehet a következő időszakban.

Szerdán a Richter éves közgyűlésén jóváhagyták a részvényenkénti 68 forintos osztalék kifizetését a 2017-es üzleti év után.

Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülése alapján a monetáris kondíciók nem változtak. Mario Draghi, az EKB elnöke sajtótájékoztatón elmondta, hogy az utóbbi hónapokban az eurózóna gazdasági növekedése némileg mérséklődött, azonban továbbra is szilárd és széleskörű.

Az elemzésben emlékeztetettek arra is, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az Inforádió Aréna műsorának adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a következő 1-2 évben 5-6 bankot vehetnek a régióban. A csoport az organikus növekedés elérésére törekszik, de továbbra is keresik az akvizíciós célpontokat.

Jövő héten az amerikai jegybank kamatdöntő ülésére lesz érdemes figyelni, az Equilor Befektetési Zrt. nem számít kamatváltozásra, a következő kamatemelés június 13-án lehet.

A BÉT-en a vezető részvények közül a Mol árfolyama 0,47 százalékkal erősödött, a papír 3002 forinton zárt pénteken, a részvények forgalma meghaladta a 7,12 milliárd forintot. A Magyar Telekom árfolyama egy hét alatt 1,32 százalékkal gyengült, pénteken a kereskedést 450 forinton zárta, a forgalma meghaladta a 1,29 milliárd forintot. A Richter árfolyama 0,1 százalékkal gyengült a héten, pénteken 5255 forinton zárt a gyógyszeripari papír, a heti forgalma 7,58 milliárd forint volt. Az OTP-részvények árfolyama egy hét alatt 0,62 százalékkal nőtt, a bankpapír 11 350 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, a forgalma meghaladta a 19,15 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4319,34 ponton zárt, 89,14 ponttal, 2,11 százalékkal erősödött a héten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!