A határidős jegyzések alapján a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index enyhén csökkenhet, a frankfurti DAX-30 viszont némileg emelkedhet, míg a párizsi CAC-40 index stagnálással indíthatja a kereskedést.

Az Egyesült Államokban munkaszüneti nap van csütörtökön a hálaadás ünnepe miatt, így minden piacon alacsony forgalom várható.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben túlnyomórészt csökkentek a vezető tőzsdeindexek, miután a szerdán közölt amerikai adatok is a gazdasági növekedés erősödését vetítették előre, ez pedig tovább növelte annak esélyét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága decemberi ülésén - kereken egy év elteltével ismét - kamatot emeljen.

A CME csoport FedWatch szolgáltatása szerint a piac gyakorlatilag 100 százalék valószínűséget ad a kamatemelésnek.

Az amerikai államkötvények hozamainak erősödése felfelé repíti a dollár árfolyamát annak nyomán, hogy a várakozások szerint az Egyesült Államok elnökévé megválasztott Donald Trump gazdaságpolitikájának következményeként emelkednek, ráadásul az eddig vártnál meredekebb pályán a kamatok.

A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató reggel is tartotta magát, 0,13 százalékkal, 101,86 pontra emelkedett az előző napi záráshoz képest és alig marad el az éjszakai 101,97 ponttól, amely 2003 márciusa óta a legerősebb szint.

A jen dollárhoz viszonyított gyengülésétől hajtva a tokiói tőzsde irányadó mutatói 11 havi csúcsra emelkedtek. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,94 százalékkal, 18 333,31 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,86 százalékkal, 1459,96 pontra nőtt. Ausztráliában 0,01 százalékos nyereségben, Szöulban viszont 0,84 százalékos mínuszban zárt a tőzsde. Kínában, Hongkongban, Indiában, Tajvanon és Malajziában mérsékelt veszteségben közelednek a záráshoz az irányadó indexek.

A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,39 százalékkal, 428,47 pontra süllyedt.

Az olaj ára enyhén emelkedik. Közép-európai idő szerint reggel háromnegyed nyolckor az észak-tengeri Brent januári szállításra hordónként (159 liter) 48,98 dollárba került, 3 centtel, 0,06 százalékkal drágult az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára januári szállításra hordónként 9 centtel, 0,19 százalékkal, 48,03 dollárra nőtt.

Szerdán veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 0,48 százalékkal, 10 662,44 pontra, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,03 százalékkal, 6817,71 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,42 százalékkal, 4529,21 pontra süllyedt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,28 százalékkal, 3035,81 pontra esett, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe viszont stagnált, 1344,19 ponton zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!