Az ázsiai tőzsdék amerikai társaik tegnapi zuhanásához hasonló szabadesést mutattak be a mai kereskedésben, ami érthető annak tükrében, hogy az amerikai piac zsugorodása ellehetetleníti a legnagyobb ázsiai gazdaságok exportját. Az MSCI Asia Pacific Index majdnem ötszázalékos mínuszt szedett össze tokiói idő szerint délután 3 órára, amivel 9,3 százalékra nőtt heti vesztesége. A Japánban és Hongkongban kibontakozó recesszió miatt a mutató immáron kevesebb mint egy pontra van 75,19 pontos, ötéves mélypontjától, ahová október 27-én egyszer már lesüllyedt. A tokiói Nikkei tőzsdeindex 5,9 százalékkal esett. Japán külkereskedelmi többlete az USA-val szemben egy hónap alatt 27,5, Ázsia többi országával szemben 38,7 százalékkal zuhant - derült ki a szigetország pénzügyminisztériumának előzetes adataiból, a jen pedig 96 jen/dollár alá erősdötött. Mindez hozzájárult a nagy exportőrök részvényárfolyamának zuhanásához: a Sony 5,8, a Canon 5,7, a Nintendo majdnem 7 százalékkal esett. A Mazda és az Isuzu Motors papírjai azután kezdtek veszíteni értékükből, hogy bejelentették: elbocsátják 1300, illetve 1400 részfoglalkoztatású alkalmazottjukat a szigetországban. Mindkét társaság visszaveszi termelését a csökkenő kereslet miatt. A dél-koreai Kospi lényegében a Nikkeihez hasonló mértékben, 5,8 százalékkal csökkent. A tőzsdemutató 8 napja süllyed - ilyen kitartó lejtmenetre 2003 márciusa óta nem volt példa. Dél-Koreában a KB Financial Group Inc. vezette a lefelé tartó menetet, részvényeinek ára tízéves mélységet járt meg. A hongkongi Hang Seng 5,5 százalékos csökkenését főként az ingatlanfejlesztők esése okozta. A befektetők attól tartanak, hogy a város gazdaságának recessziója magával rántja a lakáspiacot is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!