A Napi Gazdaság keddi lapszámának cikke

Masszív erősödésen van túl a dollár árfolyama az euróval szemben, a keresztárfolyam a január eleji 1,29-es szintről 1,22 alá csökkent tegnapra. Az erősödés még látványosabb, ha a február eleji 1,34-es lokális csúcsot vesszük figyelembe.

A mostani árfolyam jelentősen elmarad a két hónappal ezelőtti év végi elemzői konszenzustól, hiszen akkor a Bloomberg által megkérdezett szakértők még az 1,3-as keresztárfolyamot tartották valószínűnek az év végére, azonban az euróval kapcsolatos pesszimizmust jól mutatja, hogy a nagyobb befektetési bankok sorra jönnek ki a jelenleginél is jóval alacsonyabb euró/dollár keresztárfolyamot vizionáló előrejelzéseikkel. Jose Wynne, a Barclay's vezető devizaelemzője és Geoff Kendrick, a Nomura vezető európai devizastratégája egyaránt az 1,15-ös értéket jelölte meg olyan szintként a Bloomberg Tv-nek adott nyilatkozatukban, amelyet a keresztárfolyam az év végéig elérhet. A most tapasztalt szinteken egyébként utoljára 2010 júliusában járt az árfolyam, akkor az európai adósságválság még csak Görögországot érintő első hullámai június elején 1,19 dollárig is levitték az euró árfolyamát. Ez a szint, a 2010. június és július eleji mélypontok által kijelölt 1,19−1,22-es zóna technikailag támaszt is jelenthetne az árfolyamnak.

euró/dollár
Kép: Alfatrader

A dollár erősödését az euróval szemben több tényező is is támogatta az elmúlt időszakban. Bár az amerikai gazdaság gyengülésére utaló makroadatok elvileg kedvezőtlenek kellettek volna hogy legyenek, azonban pont ez ösztönözte a befektetőket a kockázatkerülőbb pozíciók felvételére, ami általában erősíti a zöldhasút. Ugyanakkor hiába növekszik csak nagyon lassú ütemben az amerikai gazdaság, az európai egyáltalán nem mutatja a bővülés jeleit, s ez a befektetőket ismét csak a dolláralapú befektetések irányába terelte. Ráadásul a Fed egyelőre nem ítélte meg annyira rossznak a helyzetet, hogy elkötelezze magát a mennyiségi lazítás harmadik körének beindítása mellett, ami eddig szinte mindig a dollár gyengülését vonta maga után.

A nagy dollárerősödés azonban akár könnyen meg is fordulhat az elkövetkező időszakban, legalábbis így véli több szakértő is. Az árfolyam elérhet egy olyan szintet, amely már az exporton keresztül jelentősen élénkítheti a német gazdaságot, s ez jótékony hatással lehet az egész eurózóna növekedési potenciáljára is − mondta Wynne. A piac ráadásul egy idő után már rezisztenssé válik az európai adósságválsággal kapcsolatos hírekre, az eurózóna jövőjével kapcsolatos aggodalmak jelentős része már beépülhetett az árfolyamba − hívta fel a figyelmet David Bloom, az HSBC vezető globális devizastratégája elemzésében a CNBC szerint. A görög választásokon túl vagyunk, s ezt a traumát sikerült viszonylag jól átvészelni − folytatta. Hacsak nem jön nyáron újabb sokk a régióból, az adósságválság már nem lesz további katalizátora az árfolyamnak.

Eközben az amerikai költségvetés hiányának nagyságával kapcsolatos vita ismét felszínre hozhatja az amerikai államadósság nagyságának kérdését. Ha nem sikerül a törvényhozóknak értelmes kompromisszumot kötniük a kérdésben, akkor az több okból is nyomás alá helyezheti a dollárt. Egyrészt felerősödhetnek az amerikai állam hitelbesorolásával kapcsolatos aggodalmak, másrészt az állam olyan kiadáscsökkentő lépések megtételére kényszerülhet, amelyek jelentős részén már jó néhány európai állam túl van, s amelyek csökkenthetik az amerikai gazdaság növekedési potenciálját − mondta Bloom. Ez pedig az árfolyamban is éreztetni fogja a hatását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!