Mi lesz a forinttal a választások után?

Bizalmat kapott a piacoktól a magyar kormány, amelyre az önkormányzati választások után nem nehezedik nyomás, hogy változtasson a politikáján. A forint ereje azonban a dollár gyengülésének köszönhető, amennyiben fordul a kocka a világban, a forint árfolyama is felugorhat.
Deák Bálint, 2010. október 5. kedd, 08:02
Fotó:

A keddi Napi Gazdaság cikke

Mindez azért nagyon fontos, mert ahhoz, hogy az ország a korábban elindított, pénzügyi függetlenséget célzó programját végig tudja vinni, hiteles tervekkel és makroszámokkal kell előállni, amihez most minden adott - mondta el a Napi Gazdaságnak Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi üzletágának igazgatóhelyettese.

Német szerint az elkövetkező 1-2 hétben el is kezdődnek majd a bejelentések, fontos azonban az is, hogy ezek strukturális változásokat is tartalmazzanak, hiszen nem lehet egy költségvetést minden évben egyszeri bevételekkel rendbe tenni. A Buda-Cash szakértője úgy véli, valószínűleg ezeket meg is lépi a kormány, ami erősítheti az ország iránti bizalmat.
Ez pedig, amennyiben az euró ismét 260 forint közelébe gyengül, újabb kamatcsökkentési hullámot is elindíthat. Német szerint az is elképzelhető, hogy az elkövetkező időszakban utolsókból elsők lehetünk a régióban, hiszen az eddig élen álló országoknak is komoly gondokkal kell megküzdeniük.

A részvénypiacokon ugyanakkor az hozhat emelkedést, ha az alapokba friss tőke áramlik, fontos azonban az is, hogy e pénzek elköltésekor milyen súlyozást kap Magyarország.

Az elkövetkező időszak bejelentései valóban nagyon fontosak lesznek, és érdekes kérdés az is, hogy a forint miként reagál arra, ha valóban leváltják Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert - mondta Karsai Péter, a Commerzbank devizakereskedője.

Karsai szerint fontos látni, hogy a forint ereje annak is köszönhető, hogy a dollár még mindig gyengül az euróval szemben, amennyiben azonban ez a folyamat megáll, akkor a forint is gyengülni fog. Márpedig az üzletkötő azt gondolja, hogy erre számítani kell - a fontos szint a 275 forintos euró lehet. Jó hangulatban ugyanis tartózkodhat e szint alatt az árfolyam az euróval szemben, de amint fordul a kocka a világban, ismét 275 forint fölé ugrik majd fel az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK