Mi lesz a forinttal? - friss elemzés érkezett

A magyar részvények benchmarkhoz képesti felülsúlyozását javasolják a Raiffeisen elemzői negyedéves stratégiájukban, a Magyar Telekom részvényeit vásárolnák. Optimisták az egész régió kilátásait illetően, s az idei lassulást követően jövőre ismét a növekedés gyorsulására számítanak Magyarországon. A forint erősödése viszont korlátozott lehet.
Napi.hu, 2016. április 6. szerda, 17:31
Fotó: Reuters

Az első negyedéves jó teljesítmény folytatódására számítanak a Raiffeisen elemzői negyedéves stratégiájukban. A régiós részvénypiacok közül leginkább a magyart súlyoznák felül a benchmarkhoz képest, mégpedig 2 százalékponttal. A magyar részvények közül az elemzés külön a Magyar Telekomot emeli ki, amelynek célárfolyamát 510 forintban határozták meg, ez nagyjából 10 százalékos felértékelődési potenciált jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest.

Kedvezőbbnek ítélik meg a forint kilátásait is, mint az év elején. Ennek oka, hogy az Európai Központi Bank (ECB) újabb lazításai enyhítették azt a forintra nehezedő nyomást, ami miatt korábban hosszabb távon a magyar deviza gyengülésére számítottak. A Raiffeisen elemzői szerint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) bőségesen van tere további kamatvágásokra a nélkül, hogy azzal veszélyeztetnék a forint árfolyamát.

A magyar gazdaság javuló fundamentumai is erősíthetik a forint árfolyamát, azonban ennek gátat szabhat a jegybank, amely várhatóan szeretné meggátolni hogy az euró/forint keresztárfolyam megközelítse a 300-as szintet. Mindezek ellenére úgy vélik, hogy az MNB lépései, amelyet a gazdaság élénkítésének érdekében tesz, inkább gyengítik majd a forintot az euróval szemben - áll az elemzésben.

Előrejelzésük szerint a tavalyi 2,9 százalékos GDP növekedés után a magyar gazdaság idén 2,2 százalékkal bővülhet (a konszenzus 2,4 százalék), jövőre azonban ismét gyorsulhat az ütem, 2,9 százalékosra.

Meddig eshet az alapkamat?

A helyi devizában jegyzett kötvények közül a 10 éves magyar államkötvényeket javasolják vételre a régióban. Bár az árfolyamkockázatot figyelembe kell venni, azonban az MNB várható további kamatcsökkentései - alapforgatókönyvük szerint 1 százalékig csökkenhet a jegybanki irányadó ráta - és a kötvénypiacra kedvező hatású nem konvencionális monetáris politika támogatólag hathat a magyar állampapírokra az anyag szerint.

Később jöhet az infláció

A bank szakértői szerint későbbre tolódhat a régióban az ultra alacsony szinteken lévő infláció megugrása, elsősorban a hosszabb ideig fennálló alacsony energiaáraknak köszönhetően. Az olaj idei átlagos árfolyamára adott hordónkénti 55 dolláros előrejelzésüket 40 dollárra módosították. Mint írják, korábban arra számítottak, hogy az olajár már tavasszal, nyáron elérheti újra az 50 dolláros szintet, most az tűnik valószínűbbnek, hogy erre csak a negyedik negyedévben kerülhet sor.

A kínai gazdaság esetleg vártnál alacsonyabb bővülésének hatásai meglehetősen áttételesek és tompítottak lehetnek a régióra - írják az anyagban. A növekedést egyébként nem is az export megugrásától várják, hanem a régió országaiban a belső kereslet dinamikus bővülésétől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK