BUX
39138

Mi lesz a forinttal, ha lép az izlandi jegybank?

Amint arról az utóbbi hetekben többször beszámoltunk, a feltörekvő piacok devizáinak - köztük a forint - jegyzésére egyebek mellett az izlandi korona is hat. Nem érdektelen tehát, hogy az ottani kamatfronton mi várható.

NAPI Online, 2006. március 27. hétfő, 19:21

Az elemzői várakozások szerint csütörtökön 50 bázisponttal 11,25 százalékra emelheti az izlandi jegybank az ország alapkamatát. A Reuters beszámolója szerint a központi bank vélhetően tovább harcol az elfogadhatónak tartott 2,5 százalékos mértéket jóval meghaladó infláció ellen. Korábban az egyik vezető helyi hitelintézet, a Landesbanki szakértői 25 bázispontos kamatemelést jósoltak, ám a korona esése nyomán immár valószínűbbnek tartják az 50 bázispontos szigorítást. Hozzáteszik: az infláció megfékezéséhez 75-100 bázispontos változtatásra volna inkább szükség, ám erre nem látnak esélyt. Egy 50 bázispontnál szerényebb módosítás a korona további eséséhez és az inflációs nyomás erősödéséhez vezetne - vélik az elemzők. (A vártnál kisebb kamatemelés tehát a forintra is gyengítően hathat.)

Az izlandi központi bank 2004 májusa óta összesen 5,25 százalékponttal emelte meg az alapkamatot, a pénzromlás és a száguldó ingatlanárak megfékezése érdekében.

A Reuters beszámolója emlékeztet rá, hogy az izlandi korona vesszőfutását a Fitch lépése indította el: a hitelminősítő stabilról negatívra változtatta az ország szuverén hitelbesorolásának kilátását. A Fitch szerint az izlandi gazdaság egyensúlytalanságai, köztük a folyó fizetési mérleg magas hiánya aggodalomra ad okot. Ezt követően a Merrill Lynch jelezte aggodalmát az izlandi bankok gyors terjeszkedése miatt, a Danske beszámolója pedig recessziót jósolt.