A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az előző három hónaphoz képest 30 százalékkal alacsonyabb, 30 milliárd forintos adózott eredményt várnak az elemzők az OTP-től a jövő héten publikálandó negyedik negyedévről. A konszenzus, amelyet egyébként a bank készít el, elsősorban a céltartalékolás és a működési költségek jelentős megugrása miatt várja a profit lemorzsolódását, előbbi 68 milliárd forintra, utóbbi 107,5 milliárdra nőhetett a szakértők szerint.

A konszenzusnál valamivel optimistább a Buda-Cash. A brókercég elemzője, Réczey Zoltán a korrigált adózott eredmény soron 34-35 milliárd forintos profitot vár, ami a megelőző negyedévnél (42,6 milliárd) két tényező miatt alacsonyabb. Egyfelől tartalékképzésre a forint év végi gyengülése miatt valószínűleg most többet, Réczey szerint olyan 65 milliárd forintot kellhetett félretenni (az előző negyedévben 60,5 milliárd volt a céltartalékolás). Másfelől szezonális okok miatt az év végén meg szoktak ugrani a banknál a működési költségek, ami szintén eredményrontó. A bevételi oldalon nagy meglepetésre nem számít az elemző, aki szerint mind a jutalékbevételek, mind pedig a kamatbevételek változatlan szinten alakulhattak. A negyedév során a külföldiek hozzájárulása megint nagy lehetett, főleg az orosz áruhitelezés fut fel ilyenkor a karácsonyi szezonban, de a szakember az ukrán piacon is lassú konszolidációt vár, illetve a bolgárok megint erős negyedévet zárhattak.

Ami a hosszabb távú tendenciákat illeti, Réczey szerint két dologra kell figyelni: idén is mérséklődhetnek a hitelkockázati költségek, ami a tartalékképzési dinamika lassulását eredményezheti, ezzel összefüggésben pedig a hitelportfólió minőségének romlása is fokozatosan lelassul. A tavalyi év ezen tendenciák miatt már lényegesen jövedelmezőbb volt, mint a 2011-es, bár a végtörlesztések egyszeri hatása miatt nem lehet pontos az összehasonlítás. A Buda-Cash prognózisa szerint a bázis 83 milliárd forintos nettó eredményéhez képest tavaly akár 135 milliárd forint is lehetett az éves nettó profit.

Az OTP értékeltségével kapcsolatban a legfontosabb, hogy a hazai gazdaságpolitikai kockázatok miatt továbbra is jelentős, 30-40 százalékos diszkonton forognak a papírok régiós összevetésben − Réczey szerint ez indokolt is, sok a külföldi és az itthoni kockázat. Utóbbiak között a túlzottdeficit-eljárás lehet különösen fontos: ha nem sikerül pótlólagos intézkedések nélkül kikerülnünk a brüsszeli kontroll alól, akkor az újabb költségvetési bevételek megint a bankszektortól, például a pénzügyi illeték megemeléséből származhatnak. A kockázatok ellenére fundamentálisan vonzó a társaság, amely nagy növekedési potenciállal rendelkező külföldi piacokon van jelen − hosszú távon ezért a Buda-Cash felhalmozást ajánl, 5100 forintos célárfolyamon, rövid távon viszont egyelőre tartást javasolnak.

A Concorde várakozása szerint 25 milliárd forint nettó eredményt ért el az OTP a tavalyi év utolsó negyedévében − mondta el lapunknak Gyurcsik Attila vezető elemző. Ez a bázisidőszaki 25 milliárdos veszteségnél − amit a végtörlesztés okozott − mindenképpen jobbnak tekinthető. A tisztított eredmény 17 százalékos visszaesést mutathatott az előző év azonos időszakához képest, amely a hitelezési veszteségekre képzett céltartalékok növekedésének köszönhető − tette hozzá a szakember, aki szerint az árfolyamgát is segítette a a hitelportfólió minőségromlásának lassulását.

Bár az árfolyamgátat igénybe vevő ügyfelek száma jóval elmaradt a várttól, úgy tűnik, azok éltek vele, akiknek erre a legnagyobb szükségük volt. Így tovább mérséklődhetett a hitelbedőlések száma a negyedév során. A kamateredmény éves összehasonlításban 3,5 százalékkal csökkenhetett, ami elsősorban a forint elmúlt egy évben bekövetkezett erősödésének tudható be. Az orosz leányvállalat szezonális jó teljesítményének köszönhetően az előző negyedévhez képest viszont ott a kamateredmény javulására számít Gyurcsik.

A teljes évet tekintve a Concorde 121 milliárd forintos OTP-eredményt vár, ami egy részvényre vetítve 440 forintot jelentene. Az év végi célár változatlanul 4500 forint, melyet lényegében már elért a bank, ezért a Concorde fenntartja "egyenlő súlyozás" intézményi ajánlását.

 

OTP-eredménykonszenzus 2012. negyedik negyedév

Mrd Ft
n.-év/n.-év, %
év/év, %
Adózott eredmény (konszolidált)29,6−30−215
adózás előtti eredmény40,38−27−20
Összes bevétel (egyedi tételek nélkül)2162−1
nettó kamatbevétel165,32−2
nettó díjak, jutalékok39,202
Működési költség−107,511−3
Kockázati költségek−68,3131
Forrás: OTP

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!