Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Nincsenek nagy meglepetések, a gyorsjelentés főszámai megfelelnek a várakozásoknak - kezdte kommentárját Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője. A részletekben azért akadnak érdekességek. Az egyik, hogy az anyabank betétállománya csökkent, és piaci részesedése is alacsonyabb volt a második negyedévben, mint a bázisidőszakban. A legfontosabb leánybankok vegyes képet festenek, a bolgár DSK kiváló negyedévet zárt, ugyanez elmondható a montenegrói leányról is és az ukránnal sincs probléma az elemző szerint. Herczenik kiemelte, hogy az orosz érdekeltség esetében ugyan elmaradásról lehet beszélni az időarányos profitban, ennek kiváltó oka azonban gyakorlatilag megszűnt: sikerült megfelelő embert találni a vezérigazgatói posztra.

Csalódást keltett az orosz és az ukrán leány

A pesszimistább felhangok kerültek többségbe az OTP második negyedéves gyorsjelentésében - véli Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője.
A szakember számára elsősorban az orosz és az ukrán leánybank teljesítménye jelentett csalódást azzal együtt, hogy ezeken a piacokon a második negyedév gyengébb szokott lenni. A három nagy külföldi piac közül egyedül a bolgár DSK teljesítménye jelentett kellemes meglepetést, igaz ez javarészt jelentős egyszeri tételeknek (alacsonyabb céltartalék előírások) volt köszönhető - teszi hozzá Sarkadi. A szakember hangsúlyozza, hogy óriási potenciál van az orosz és az ukrán piacban, egyelőre azonban nem látszik, hogy mi és mikor hozná meg az áttörést. Nem is igazán az eredménynövekedésben, hanem sokkal inkább a hitelállomány-bővülésben és a piaci részesedés növekedésében lehet majd látni, hogy az említett érdekeltségek jó úton járnak-e. Kedvező jel lehet az új vezetők kinevezése a magyar és az orosz banknál - véli a szakértő. 

Mi a helyzet itthon?

Itthon is elmarad a bank hitelállomány-növekedése a versenytársakétól, piaci részesedése pedig szinte minden területen csökkent. Sarkadi ennek okát a nem kellően agresszív üzletpolitikában és marketingtevékenységben látja a hagyományos banki és befektetési szolgáltatások területén. A csoport nyereségének több mint három negyedét adó anyabank jövőbeli kilátásai kapcsán nem szabad megfeledkezni a magyar makrogazdaság vérszegény helyzetéről, a csökkenő lakossági fogyasztás és a lassuló gazdasági növekedés az OTP következő negyedévére is bizonyára kedvezőtlen hatással lesz, de még többet nyomhat a latban a befektetők országkockázati megítélése.

Alacsonyabb céltartalék

A bankcsoport céltartalék-képzése alacsonyabb lett a vártnál, aminek oka elsősorban a lassabb keleti expanzióban keresendő - mutat rá Herczenik. Az orosz leánybanknál a hitelek minősége is némileg jobb annál, mint amit az elemzők korábban gondoltak, ami szintén kedvező hatással volt a céltartalék szintjére. Pozitívumként említette a Raiffesien elemzője a szigorú költségkontrollt, ami elsősorban a személyi jellegű ráfordításoknál figyelhető meg.

Szükség lenne a keleti leányokra

A Concorde elemzője kiemeli, hogy a nettó kamatmarzs negyedéves szinten 47 bázisponttal csökkent, a swapokkal korrigált érték viszont negyedév/negyedév alapon stabilitást mutat, jelenleg ez az érték 5,18 százalék. Az OTP még korábban bejelentette, hogy az év során a nettó kamatmarzs tovább csökkenhet, de 5 százalék környékén stabilizálódhat a FÁK országokban bonyolított növekvő üzleti tevékenységnek köszönhetően, és középtávon is 23-25 százalék közötti ROE várható a banknál. A brókercég fönntartja a 2007-es évre vonatkozó részvényenkénti eredmény előrejelzését, hozzátéve hogy az orosz és ukrán leányvállalatoknak jól kell teljesíteni a második félévben ahhoz, hogy ez teljesülhessen, és indokolható legyen a mostani árazás.


Merre mehet az árfolyam?

Sarkadi az árfolyam kapcsán elmondta, hogy véleménye szerint ha a nemzetközi piacokra visszatér a pesszimista hangulat, akkor az OTP jegyzése akár 9000 forint alá is csúszhat, ellenkező esetben - a korábbi globális emelkedő trend visszatérése esetén - sem számít azonban arra, hogy az OTP felülteljesítené a régiós bankrészvényeket rövid távon, sőt...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!