Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A keddi bejelentés nem nagy meglepetés, lehetett tudni, hogy Kurdisztánban jó készletek vannak, a Mol szénhidrogén-portfóliójának 37 százaléka ott található - mondta Herczenik Ákos a Raiffeisen elemzője a Mol tegnap este közzétett kurdisztáni olajtalálatával kapcsolatban. Technikai szempontból a részvény fölmehet 20 200 forint környékére, ami a korábbi lokális csúcs, így egy duplacsúcs elképzelhető - 18 800 forint volt az ellenállás, most jókor jött ki a hír az árfolyam szempontjából. A találat kapcsán az első negyedév végén - második negyedév elején érkezhetnek részletesebb információk a Mol ígérete szerint.

A bejelentés egyelőre csak visszajelzése annak, hogy van ott olaj, ráadásul nagy mennyiségben - vélekedett Mészáros Lajos a KBC elemzője. Nem tudjuk, hogy a Gulf Keystone-éhoz (GK) képest, ami 1,9-7,4 milliárd hordó volt, mekkora a találat, de itt is miliárd fölötti értékre lehet számítani. Erre utal, hogy erős a kiáramlási ráta. 
De ez is nehéz olaj, nem jó minőségű, igaz a fúrás elején tartunk, nem tudjuk mi van az alsóbb rétegekben. A Mol által közölt adatok alapján az olaj nem jön olyan erősen, mint a Shaikan blokknál, az ottani 5000-8000 hordóval szemben a Mol kútja 3200 hordó/nap kapacitást mutat egyelőre - mondta Mészáros. 
Korai lenne spekulálni a bejelentésre, mert a kockázatokat csak alulbecsülni lehet egy ilyen beruházásnál - vélekedett az elemző. A környéken még nincs kiépítve az infrastruktúra a szálításhoz, ehhez egy-két év kell még. A Mol most sok pénzt kíván rá szánni, többek között még egy kutat fúrnak a mezőn még idén.

A Mol 80 millió dollárt tervez kutatásra költeni a 2010-2012-es terv szerint és további 410 milliót a kitermelésre Irakban.



Pletser Tamás szerint a bejelentett adatok nagyon jó hírek a Molnak, látszik, hogy mind a Shaikan, mind az Akri Bijaal mező (amelyben a Molnak 20 százalékos részesedése van a Gulf Keystone mellett) tele van olajjal. Az ING elemzője kiemeli, hogy a Mol még csak 35 métert fúrt bele a készletbe és máris 3200 hordó/napos mennyiséget mért. Általában 2000 hordó fölött egy kút már jónak számít, 5000 fölött pedig kiváló. Az első eredmények alapján ez akár az utóbbi kategória is lehet. A magas kihozatal azért fontos, mert így a fajlagos költség alacsony. Úgy tűnik, hogy a Mol által adott 590 millió hordós becslés a két mezőre pesszimistának bizonyulhat. A GK bejelentése kicsit ellentmond a Molénak, az első fúrási eredmények viszont inkább a GK felé viszik a potenciális tartalék nagyságát.

Az olaj ugyan rossz minőségű, de az Ural/Brent közti különbség az utóbbi időben alacsony, mivel egyre több kapacitás van, amely a nehézolajat is fel tudja dolgozni. A kirkuki olaj árazása 1-2 dollárral az Ural típus alá esik, de ez 80 dolláros árnál nem sokat számít  - vélekedett Pletser.

Negatívumként inkább a politikai kockázat, illetve a Mol tulajdonosi szerkezete jöhet szóba. Emellett az infrastruktúra kiépítése milliárd dolláros költség, a Mol tőkeemelését viszont az orosz Szurgut megléte szinte kizárja: nem kívánnak a kisebbségi tulajdonosok belépni egy ismeretlen szándékú nagyrészvényes mellé. Az elemző szerint ezért a Mol menedzsmentje komolyan dolgozhat, hogy a Szurgut kiszállását megoldják.

A Molnak a technológiája megvan a klasszikusnak mondható olajmező kitermeléséhez, csak pénz kell, amely egy új tulajdonos képében leginkább a Közel-Keletről érkezhet. Legideálisabb megoldást a szuverén befektetési alapok jelentenék a Mol számára, mint amilyen az OMV-nél az IPIC. 

A mező kereskedelmi mennyiségben először 2014-15-ben adhat olajat, ezért Pletser jelenleg nullával értékeli a mező profithozadékát, bár eszköz alapon akár 4000 forintot is jelenthet részvényenként. Az óvatosság az említett bizonytalanságok miatt azonban egyelőre indokolt. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!