Az eurózóna adósságválságában kérdéses, hogy hathatós lépéseket tudnak-e ősz során tenni a vezető gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az Európai Központi Bank, ez pedig újra ronthatja a befektetői légkört, gyengítve a térségi devizákat az euróval szemben. A hírügynökségnek nyilatkozó Mateusz Sutowicz, Bank Millennium varsói szakértője úgy fogalmazott, hogy szerinte elégtelen lesz az, amit az EKB tenni fog, noha az eddigi jelzések a bank felől jelentősen javították a befektetői légkört.

Nemcsak ez, hanem a térségben is lassuló gazdasági növekedés a másik fontos kockázat a régiós devizák erejének tartósságára, ugyanis például a közvonalazódó jegybanki kamatcsökkentések mérsékelhetik a fizetőeszközök iránti vonzalmat a kamatkülönbséget kereső carry trade piaci szereplők között.

A forint a héten 275 közelében 11 hónapos, a lengyel zloty a 4,00-es szint közelében egyéves csúcsra ért az euróval szemben és a fenti (külpiaci) környezet mellett kérdéses, hogy folytatódhat-e a nagy felértékelődés. A Portfolio.hu elemzése a forint kilátásairól:

A hírügynökségnek nyilatkozó Kondrát Zsolt, a budapesti MKB Bank vezető elemzője úgy fogalmazott, hogy a forint szempontjából a legfontosabb kockázat az eurózóna válságának fokozódása és jelezte, hogy nem számít gyors megállapodásra a magyar kormány és az EU/IMF között a hitelkeretről sem.

Mint az alábbi ábrán látszik, ha január elsejéhez viszonyítunk, akkor egyértelműen a forint mutatta idén eddig a legnagyobb szárnyalást az euróval szemben (kb. 12,5%), igaz éppen január első napjaiban volt történelmi összevetésben is az egyik leggyengébb a magyar fizetőeszköz (315-320 körül járt). Érdemes emiatt más viszonyítási pontot választani.

Amennyiben a globális kockázatkerülés május eleji kibontakozását választjuk kezdő dátumként, akkor a forint már nem mutat kiugró teljesítményt az euróval szemben a régiós devizák között, hanem fej-fej melletti felértékelődés látszik a lengyel zloty-val (2-2,5%-os mértékben). A hírügynökségi felmérés szerint egy éves távon mind a forint, mind a lengyel zltoy lényegében a mostani szinteken mozoghat az euróval szemben, azaz nincs már nagy felértékelődési potenciál bennük.

Mindkét, a régiós devizák relatív teljesítményét bemutató ábrán látható volt, hogy a román lej teljesen elvált a mezőnytől a relatív alulteljesítés irányába. Ez az utóbbi hónapokban felerősödött román belpolitikai válsággal (jogrendszeri változások, állami eltávolítási kísérlete, stb.) függött össze és történelmi mélypontra gyengítette a lejt az euróval és a dollárral szemben is.

A mostani felmérésben azonban például Daniel Lenz, a DZ Bank elemzője amellett érvelt, hogy a belpolitikai problémák nem ássák alá a román gazdaság fundamentumait, és a novemberi parlamenti választások után a belpolitikai zaj is enyhülhet, ez pedig ismét vonzóbbá teheti a lejt. Éppen emiatt a piaci konszenzus szerint egy éves távon a legnagyobb mértékben (3,3%-kal 4,40 körülig) a lej erősödhet az euróval szemben a régiós devizák közül, megelőzve a cseh koronától egy éves távon várt 2,4%-os erősödést (24,5 körülig).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!