Nagy az esélye annak, hogy a vezető amerikai tőzsdéken a tavaly októberben megindult emelkedés egy új, elsődleges bikapiac kezdetét jelentették - vonta le a következtetést a Napi Gazdaság vezető technikai elemzője a lap által megrendezett februári konferencián. A szakértő a klasszikus technikai elemzés eszközeinek felhasználásával jutott a fenti következtetésre, amely alapján úgy vélte, idén további, 2008 óta nem látott csúcsokra futhatnak a vezető amerikai részvényindexek.

Akkor úgy vélte, hogy a január-februári emelkedést követően hamarosan megindulhat egy korrekciós hullám, amely a Dow Jones Industrial indexet 12 200 pont közelébe hozhatja le, majd innen indulhatnak újabb csúcsok felé a mutatók. A tavasszal megindult korrekció során az index értéke 12 080 pontig csökkent, s azóta ismét az emelkedésé a főszerep az amerikai részvénypiacon. Az elemzés során a klasszikus Dow-elmélet, a hangulati mutatók, a piaci szereplők pozicionáltsága, valamint az Elliott hullámelmélet alapján vonta le a következtetéseket.

Ugyanakkor a magyar részvénypiacot tekintve pesszimista prognózissal szolgált , a BUX indexet nem tartotta esélyesnek arra, hogy kikeveredjen relatív alulteljesítéséből a vezető részvényindexekkel szemben. Jelenleg a legfontosabb magyar részvényindex közel 10 százalékkal áll alacsonyabban, mint február végén, miközben a német DAX index és az S&P 500-as részvényindexek akkori értékeik felett járnak.

A forintról rövid távon optimista, hosszabb távon pesszimista véleményt fogalmazott meg az elemző. Előrejelzésében az akkor 292 forinton járó euró árfolyammal kapcsolatban úgy vélte, rövid távon van tere a további forint erősödésnek, azonban hosszabb távon, a 275-280 forintos sávot kemény támasznak ítélte az árfolyamban, s nem tartotta valószínűnek, hogy ez alatti euró árfolyammal szembesülnek majd a piaci szereplők. Az euró árfolyama augusztus 21-én érte el mélypontját, 274,14 forintos szinten.

A szakértő legközelebb az MTA (az amerikai technikai elemzők szövetsége), az UNIQA Biztosító és a Napi Gazdaság által októberben közösen rendezett konferencián próbál választ találni arra a kérdésre, hogy a következő időszakban mire számíthatunk a világ vezető részvénypiacain, a Budapesti Értéktőzsdén és milyen euró árfolyammal kell számolnunk a jövőben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!