Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mohai György vezérigazgató elmondta, a napi átlagforgalom 22 milliárd forint volt 2010-ben, ennek 67 százalékát az OTP részvényekre kötött üzletek adták. A tőzsde bevétele 3,2 milliárd forint volt, 200 millió forinttal több az előző évinél. A többlet harmada adatértékesítésből származott.

A BÉT 1815 millió forint EBITDA-t ért el a 2009-es 1612 millióval szemben. A költségek változatlan szinten alakultak, de a 179 milliós válságadó miatt az adózott eredmény 1320 millióra csökkent a 2009-es 1391 millió forintról.

A BÉT megpróbál minden lehetséges fronton költséget csökkenteni: a tőzsde Andrássy úti épülete bérleti díjának újratárgyalása 30 százalékos megtakarítást hozott.

Részvényesi kérdésre Patai elmondta, voltak tapogatózó tárgyalások a Keler-részesedés eladásáról a Magyar Nemzeti Bankkal, amelyek a kompromisszumkeresés jegyében még folytatódhatnak a Keler május végi közgyűléséig.

A közgyűlés egyhangúan elfogadta az igazgatóság jelentését.


Lantos Csaba a felügyelőbizottság elnöke nem kívánja újra jelöltetni magát. A közgyűlésen elmondta, a BÉT 21 éve alatt sohasem állt még ekkora kihívás előtt. A tőzsdén kívüli kereskedési platformok árazása miatt középtávon nem tartható a BÉT árazási modellje.

A tőzsde elnöke 1299 millió, részvényenként 240 forint osztalék kifizetésére tett javaslatot, amit a közgyűlés egyhangúlag elfogadott. A kifizetés kezdőnapja május 18.

A közgyűlés tisztújításokról is döntött. Áldott Zoltán helyét Szabó Zoltán, a Mol tresaury vezetője foglalja el, újraválasztották Barlai Róbertet (OTP), Michael Buhlt (CESEG), Mohai Györgyöt és Patai Mihályt. A befektetők képviseletében továbbra is Schuster Péter (Generali Alapkezelő) foglal helyet az igazgatóságban.

Meglepő módon az osztrákok három felügyelő bizzottsági jelöltet terjesztettek a közgyűlés elé: Johannes Attems és Eddy d'Hertoge 92,4 százalékos szavazati aránnyal, Cselovszki Róbert száz százalékkal lett az fb új tagja. Lantost nem jelölték újra.

Részvényesi kezdeményezésre a közgyűlés szavazott Szeles Nóra jelöléséről is, ám őt csak 16,2 százalék támogatta.

Utolsó napirendként a BÉT 2015-ig szóló stratégiáját ismertette Patai. Ebben szerepel, hogy a BÉT kereskedési platformként a CESEG közös platformját használja, de az is, hogy az elszámolóház a Keler marad. A tőzsde az új kereskedési rendszer bevezetéséről egy következő rendkívüli közgyűlésen fog majd dönteni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!