A főleg befektetési alapkezelőként ismert Zsiday Viktor - ő kezeli egyebek között a Hold Alapkezelőnél a Citadella alapot - blogjában azt írja: a társaságot 2011 elején vezették be a tőzsdére, a kereskedés akkor 1515 forintos árfolyamon kezdődött, és 2018 májusáig a részvényeseknek 22 százalékos éves hozamot hozott.

A menedzsment 2017-ben 5700, 2018-ban pedig 6000 forintos árfolyamon vásárolt vissza részvényeket a befektetőktől, valamint 2018 májusában 708 forintos osztalékot is fizetett. Zsiday tavaly maga is 6 ezer forintos árfolyamon szállt ki a cégből.

A Plotinus tőzsdei kivezetése 2017 elején vetődött fel, a 2017 tavaszán tartott közgyűlésen ezt elő is terjesztették, de mivel nem jelent meg elegendő részvényes, így nem tudtak erről dönteni. 2018-tól a társaság - érzékelve, hogy a tőzsdei cégeknek láthatóan önmagukban is van értéke - többször jelezte, hogy meg kell fontolni a tőzsdén maradást, ez szolgálhatja ugyanis leginkább a részvényesek érdekét, mivel lehetnek olyan szereplők, akik egy "üres" cégen keresztül jönnének a tőzsdére, mint az több esetben megtörtént a közelmúltban.

A hosszan tartó MNB-vizsgálat fényében azonban nyilvánvalóan nem volt lehetséges a társaság "üres" cégként való értékesítése, ezt a kockázatot ugyanis természetesen senki sem szerette volna új belépőként vállalni. Ugyanakkor 2018 vége felé láthatóvá vált, hogy vannak hazai érdeklődők, akik ha nem is közvetlenül, többségi befektetőként (apport/felvásárlás) szeretnének bejutni a tőzsdére, de fantáziát látnak nagyobb részesedések megszerzésében és a társaság irányításának átvételében.

Most két ismert befektetője van a társaságnak, egy 20 százalékos és egy 10 százalékos szavazattal bíró részvényekre vetítve (a 20 százalékos ifjabb Ádámosi György, a 10 százalékos Korányi G. Tamás, a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője - a szerk.). Abban a reményben, hogy ők majd jó áron tudnak behozni valakit a cégen keresztül a tőzsdére, szerdán 36 ezer forintig emelkedett az árfolyam, amely alapján egy gyakorlatilag üres cég bő 1 milliárd forintot ér tőzsdei jelenlétének köszönhetően - írja Zsiday.

A szakember szerint ez meglehetősen alaptalannak tűnik elsőre, de látott már nagyobb csodákat is az elmúlt pár évben a BÉT-en. Zsiday leszögezte: nincs részvénye a cégben, nem lát bele a működésébe és emiatt nem tud semmiféle potenciális befektetőkről sem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!