Akárcsak az elmúlt évek felfelé menetét, a január óta tartó korrekciót és lefelé tartó trendet is a Richter részvényei vezetik a Budapesti Értéktőzsdén. A gyógyszerrészvények árfolyama a tavaly június közepén elért 7250 forintos csúcs óta kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatos lejtmenetben van, mostanra értéküknek harmadát elveszítették, s a befektetők most azt találgatják, meddig kell még esnie a részvényeknek, hogy véget érjen szenvedésük.

Ma reggel már több brókercég szakértői is felhívták a figyelmet, hogy a gyógyszeripari részvények árfolyama fontos támasz szint közelébe érkezik, így innen várható, hogy legalább átmenetileg megfordul áresésük. A Concorde szakértői 4750 forint közelébe tették ezt a fontos szintet, az Equilor elemzői 4800 és 4900 forint közé.

A technikai elemzésben a támasz szintnek azt az árat tekintik, ahol nagy valószínűséggel megfordulhat - legalább átmenetileg - egy-egy termék árfolyamában az áresés. A mostani árszintet nem nehéz felismerni, hogy miért tekinti több technikai elemző is fontosnak a Richter-papírok szempontjából.

Korábban ugyanis hosszú éveken keresztül ez volt az az ártartomány, ahonnan visszapattant az árfolyam az emelkedő hullámokat követően, így fontos ellenállási szintnek volt tekinthető. Ráadásul ezen visszapattanások után a kurzus egyre magasabb mélypontokról lendült neki az árszint legyőzésének, amely végül 2015-ben sikerült is. A grafikonon így egy nagyon nagy időtávot felölelő, úgynevezett emelkedő háromszög alakult ki.

Richter korábbi emelkedő háromszöge
Kép: www.markers.hu

A korábbi ellenállás áttörése után a technikai elemzés szabályai szerint támasszá alakult, így nem meglepő, ha az árfolyamgrafikonokat szemlélő elemzők egy része itt megtorpanást vár az áresésben.

Ha valaki ezeken a szinteken vételi pozíciók nyitásán gondolkodik, akkor nem árt figyelembe venni, hogy a Richter részvények időközben osztalékot is fizettek, s ha valaki komolyan veszi a technikai elemzést, akkor a korábbi árfolyamokat illik az időközben kifizetett osztalék nagyságával lejjebb tolni. Ezt is figyelembe véve az említett korábbi kitörési szint, amely mostanra támasszá alakult inkább a 4500-4600 forintos zónába tolódhatott lefelé.

Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a korábbi emelkedő háromszögből számolt célár 7250 forinton teljesült és a Richter részvények árfolyamában uralkodó trend jelenleg csökkenőt. Így technikailag jelenleg nincsen arra utaló jelzés, hogy a Richter részvények a mostani áruknál sokkal magasabb árfolyamok mellett forognak majd a jövőben.

5600 forint felett van trendforduló
Kép: www.markers.hu

A mostani árszintek jelentősége technikailag igazából az, hogy ezzel új, középtávú mélypontra hullott a kurzus. Mindezt úgy, hogy korábban egy alacsonyabb csúcsot épített, ahonnan 10 százalékot meghaladó esés következett be, amely a korábbi mélypontnál 3 százalékkal mélyebbre vitte az árfolyamot.

Ez annyit jelent, hogy mostanra az 5590 forintos szint lépett elő trend szempontjából meghatározó ellenállássá. Ha ezt sikerülne valamikor 3 százalékkal átvinnie az árfolyamnak, akkor lehetne arról beszélni, hogy az eső trend megfordult a részvény árfolyamában. Mindaddig, amíg ez meg nem történik, minden átmeneti felfelé menetet csak a csökkenő trendben bekövetkező átmeneti pozitív korrekcióként lehet csak értelmezni. Még akkor is, ha ezek a mozgások nagyok is lehetnek a pozitív irányban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!