Mi vár az OTP-re? - Borúsak a kilátások

Az elmúlt hetekben csak oldalazásra futotta a hazai piacnak, míg a nemzetközi indexek emelkedni tudtak. Az Európából érkező negatív hírek nyomán elromlott a hangulat a piacon, és a heves eladói nyomást további zuhanás követheti. A technikai kép jelenleg meglehetősen negatív az OTP-papírnál is.
NAPI, 2012. július 25. szerda, 09:03
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A rossz hangulatban a magyar tőzsde viszonylag jól tartotta magát, igaz, az elmúlt hetekben az emelkedés is elmaradt, így az oldalazás a legjobb szó a mostanában látható mozgásra. Egy fontos támaszt érdemes kiemelni 16 800 pontnál, ez a következő vízválasztó szint, amelynek törésével a 16 000 pontos lokális mélypontig szánkázhatna a BUX. A támaszról történő pattanás esetén pedig folytatódhatna az oldalazás.

Fals kitöréssel indította a hetet a Mol. Az elmúlt hónapban egy tankönyvbe illő háromszög alakzat rajzolódott ki a grafikonon, és a 16 800 forintos ellenállás áttörésével pénteken kirobbant az árfolyam felfelé. Az ígéretes mozgás viszont nem tartott sokáig, hétfőn nagy lendülettel zuhant vissza a kitörési szint alá a részvény. Így az emelkedésre játszóknak csak egy reményük maradt: a rövid távú emelkedő trendvonal, illetve a 20 és 30 napos mozgóátlagok sértetlenek, és ha ez így is marad a következő napokban, és sikerül ismét emelkedő irányba fordulnia az árfolyamnak, akkor hosszabb erősödés is jöhet. Ebben az esetben pedig újból megpróbálhat kitörni a Mol. Ha viszont a 16 400 forint körüli támasz törik, akkor tovább olvadhat a 15 500 és 14 800 forint körüli mélypont irányába a kurzus.

A következő vízválasztó támasz 16 800 pontnál húzódik
Napi grafikonok

Az OTP is zuhanással kezdte a hetet. Az árfolyam egy szűkülésből tört ki lefelé, és a májusi mélypontja felé vette az irányt. Ez 3210 forintnál található, amelynek törésével több mint féléves mélypontra esne az árfolyam, és elérhetné a 3122−3132 forint közötti rést. A technikai kép jelenleg meglehetősen negatív, a csökkenő maximumok egyre lejjebb tolják a kurzust, és amennyiben a 3210 forintos támasz is törik, akkor a csökkenő trend is megerősítést nyerne. Vételi pozíció nyitása ezért egyelőre nem ajánlott.

A Richter árfolyama hetek óta a 37 200 forintos ellenállás alatt mozog, miközben a mélypontok egyre magasabban helyezkednek el. Június végén egy fals kitörést is láthattunk, de azóta nem volt nagyobb zuhanás, ezért a technikai képet ez nem rontotta el. Tegnap ismét meglódult felfelé a kurzus, áttörte a 37 200 forintos ellenállást, és robog a 37 700 forintos lokális maximum irányába. A Richter az egyetlen blue chip a hazai piacon, ahol pozitív a technikai kép, és a trend is emelkedő irányba mutat, ezért továbbra is a vételi oldalon érdemes pozíciót nyitni.

Nem mondható el túl sok jó a Telekom árfolyamáról. A papír az elmúlt hetekben ismét esett, és közelíti a legutóbbi májusi mélypontját 415 forint körül. Ennek törésével pedig újabb történelmi minimumra esne az árfolyam. Az elmúlt napokban azonban egy rövid távú fordulós jelzés rajzolódott ki a támasz környékén, ezért számítani lehet egy korrekcióra, akár a 450 forintos ellenállásig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2012.07.25 09:28

Ahogyan korábban is megjósoltam - 2013 szeptemberére Csányi Sándor OTP főnök egy kéregető koldus lesz..az OTP meg egy futott kategória...hajrá OTP messze még a szakadék, igyekezzetek..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html