A Goldman Sachs befektetési bank közzétette jövő évi globális makrogazdasági előrejelzését, s meghatározta azt a tíz legfontosabb témát, amely várhatóan meghatározza a piacok jövő évi mozgásait. Az elemzés - igaz, csak érintőlegesen - foglalkozik Magyarországgal is. A jelentés szerint a piac egyik fő témája a fejlett országokban beinduló, s gyorsuló gazdasági növekedés lehet, ezzel párhuzamosan megindulhat az extrán laza monetáris politikától való visszavonulás is, azonban ez nem egyszerre fog történni a négy legnagyobb gazdaságban, hanem differenciáltan.

Ebben a környezetben viszonylag jól teljesíthetnek a feltörekvő piacok is a bank elemzői szerint, azonban korántsem annyira jól, mint azt a korábbi, nagy növekedést hozó években megszoktuk. Sőt, a feltörekvő piacok növekedése sok helyen elmaradhat a fejlett országokban tapasztaltakétól. Szerintük befektetési szempontból talán a korábbiaknál is differenciáltabban kell kezelni a feltörekvő gazdaságokat.

Elsősorban azon országok teljesíthetnek jobban, amelyek teljesítménye szoros kapcsolatban áll a fejlett gazdaságok teljesítményével, s azok belső keresletével, ugyanakkor várhatóan az alacsony infláció és a túlfűtöttnek korántsem nevezhető gazdaságuk miatt nem nagyon kell monetáris szigorítástól tartaniuk. A Goldman Sachs véleménye szerint ilyenek a közép- és kelet-európai országok, így Lengyelország, Magyarország és Csehország gazdaságai.

Ott van azonban a de...

A Goldman azonban felhívja a figyelmet, hogy még a jól teljesítő feltörekvő gazdaságok is a szokásosnál alacsonyabb arányban profitálnak majd a fejlett gazdaságokban várhatóan gyorsuló növekedésből. Összességében a feltörekvő piaci eszközök közül a feltörekvő piaci részvényeket tartják talán a legjobb befektetésnek, azonban nem dollárban, hanem saját devizában számolva.

Szerintük ugyanis hiába kínál a carry trade-re látszólag jó lehetőséget számos feltörekvő piaci deviza, azonban a  leértékelődési kockázat igen magas. Ennek egyik oka a Fed várhatóan szigorodó monetáris politikája, amely - mint az nyáron látható volt - könnyen okozhat leértékelődési hullámot a feltörekvő piaci devizák körében. A másik, hogy számos feltörekvő gazdaság komoly fizetési mérleg problémákkal küzd, s ez könnyen vezethet az adott ország devizájának leértékelődéséhez.

EUR/HUF
Kép: Alfatrader

Annak ellenére, hogy a feltörekvő piaci részvények kilátásait jobbnak tartják a feltörekvő piaci devizákhoz és kötvényekhez képest, mégsem javasolják igazán ezek vételét. Véleményük szerint ugyan elég nehezen vázolható fel olyan szcenárió, amelyben a feltörekvő piaci részvények - még a fejlett országokhoz szorosan kötődő gazdaságokban is - felülteljesítenék a fejlett piaci társaikat.

Masszív korrekció jöhet

Az amerikai gazdaság növekedési üteme a Goldman szerint elérheti a 3 százalékot is. A részvénypiacok számára kedvező lehet összességében 2014. David Kostin, a bank vezető piaci stratégája év végére a jelenleginél 6 százalékkal magasabb 1900 pontos S&P 500-as indexértéket vár.

Ezt a nagyon optimista képet némileg árnyalja az elemzői csapat által kiadott anyag, ebben ugyanis egy masszív korrekció képét vázolják fel a jövő év folyamán a részvénypiacon. Az anyag összeállítói szerint a következő három hónapban nem lenne meglepő, ha az index egy 6 százalékot elérő csökkenést is át kell éljen, sőt, 12 hónapos időtávon nem tartják elképzelhetetlennek, hogy az index visszateszteli az 1600-1700 pont sávot. A bank elemzői jelenleg 67 százalékos esélyt látnak arra, hogy 2014 folyamán valamikor egy 10 százalékot is elérő korrekció, zuhanás következik be az amerikai részvénypiacon.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

A látszólagos ellentmondást természetesen akár fel is oldhatja a piac viselkedésével. Például úgy, hogy egy év közbeni masszív korrekció után új csúcsra kapaszkodik az index, mint ahogy idén is tette. 2013 eddig eltelt időszakában az S&P 500-as index úgy emelkedett 25 százalékkal új, történelmi csúcsra, hogy időközben egy 7,8 százalékot elérő korrekció szakította félbe a menetelését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!