A NAPI Gazdaság cikke. Legfeljebb egy rövid visszaesést tart elképzelhetőnek a közeljövőben a Goldman, ami ráadásul kitűnő alkalom lehet a bevásárlásra, 2007 egészével kapcsolatban optimista a társaság. Véleménye szerint a jelenleg vonzó árazási szinteknek és a továbbra is aktív M&A piacnak köszönhetően jövőre jól teljesítenek az európai tőzsdei táraságok. A cégek átlagosan 7 százalékos eredménynövekedésről számolhatnak majd be, aminek köszönhetően az európai részvénypiacokon – a társaság várakozása szerint – 11 százalékos hozamra tehetnek szert a befektetők. A további növekedést a Goldman szerint két tényező veszélyeztetheti: az amerikai gazdaság landolása netán keményebbre sikerülhet, mint amire a piac számít, valamint kockázatot jelent a dollár esetleges jelentős gyengülése is. A Goldmanhoz hasonlóan a UBS is 11 százalékos hozamot vár az európai részvénypiacoktól – egészen pontosan az FTSEurofirst 300 indextől – az elkövetkezendő 12 hónapra. A svájci cég optimizmusát a korábban látottakhoz hasonló – vonzó árazás és élénk M&A piac – okokkal magyarázza. A UBS leginkább a jelentős kapitalizációval rendelkező bankokat, olajcégeket és gyógyszercégeket ajánlja, ám óvatosságra int a tech-hardware és a fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégekkel kapcsolatban. A JP Morgan a többi befektetési bankkal ellentétben egyáltalán nem derűlátó: szerinte jövőre átlagosan 2 százalékos visszaesés lesz jellemző az európai piacon (illetve az MSCI CI-Europe index esetében). Az amerikai bankház a borúlátását azzal indokolja, hogy a világgazdasági ciklus a leszálló ághoz ért, a gazdasági növekedés várhatóan minden fontosabb régióban lassul majd, ráadásul a jelentősebb központi bankoktól további kamatemelés várható. A JP Morgan ezért elsősorban a defenzív részvényeket ajánlja, illetve azokat a papírokat, amelyeknek nagyobb az euró- és kisebb a dollárkitettségük. Ellentétes véleményt képvisel az európai részvénypiaci kilátásokkal kapcsolatban a két vezető amerikai kereskedelmi bank: a Morgan Stanley és a JP Morgan. Az MS ugyanis kifejezetten optimista a kontinens tőzsdéinek jövő évét illetően, az MSCI CI-Europe indextől 13 százalékos emelkedést vár. A növekedést azonban veszélyeztetheti, sőt meg is fordíthatja, ha a 10 éves amerikai államkötvény hozama tartósan 5,5 százalék fölé kúszik, vagy a Fed az inflációt megállítandó, két további kamatemelésre kényszerül. A Morgan Stanley elsősorban a félvezetőgyártókat, az it-szolgáltatásokkal foglalkozó cégeket, a biztosítókat, a papírgyárakat, a bánya- és olajtársaságokat, a befektetési bankokat és a telekomszektort ajánlja a befektetők figyelmébe, miközben óvatosságra int a gyógyszergyártókkal és a fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégekkel kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!