Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfontosabb kérdés, hogy a rali utolsó szakaszában mibe érdemes befektetni - állapította meg Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője, aki szerint úgy kell termékeket választani, hogy hamarosan elfogy az államok és jegybankok által pumpált ingyenpénz a piacokról.

Az amerikai részvénypiac magasan van, sokan már a visszaesést várták, de történt egy fontos változás: Donald Trump elnök nagy adócsökkentése, amely a vállalatoknak kedvezett. Ez kifejezetten támogatja a részvényárfolyamokat. Jól látszik a hatás: hiába állt le az amerikai kormányzat (shutdown), a tőzsde ettől függetlenül emelkedni tud.

Európában a Stoxx Europe 600 indexe és az előretekintő EPS-várakozások (egy részvényre jutó eredmény) között kisebb a különbség, mint az Egyesült Államokban, de Európa épp túl van a válságon, a tőzsde pedig jelentősen túlszárnyalta a várakozásokat.

Kiszabadulnak a karanténból, öntik az olajat?

A legnagyobb kockázat az olaj piaci árának változása. Kérdés, hogy az OPEC-országok hogyan integrálják a felmentett tagokat - Nigériát és Líbiát -, sikerül-e rábírni őket a mennyiségi korlátok betartására. Jelenleg hároméves csúcson van az olaj ára, de egyelőre nem látszik, meddig tart az emelkedés, ha egyáltalán kitart. Döntő lehet az OPEC június 22-i ülése is.

Az év első felére 70-72 dolláros WTI-vel, 75-78 dolláros Brent árral számolnak az Equilornál. Később meghatározó lehet, hogy az amerikai palaolaj-kitermelés hogyan alakul, valamint az infláció alakulása. Ha tartósan 50 dollár alá esne az olajár, de ehhez nem társul infláció, aki meg kell változnia a monetáris politikáknak.

Az orosz medve hozhat medve piacot

További rizikót hoz az orosz elnökválasztás alakulása. Kiss szerint borítékolhatóan Vlagyimir Putyin lesz az elnök negyedjére is, de ez nehezen megjósolható külső folyamatokhoz vezethet. Kérdéses például, mit lép az Egyesült Államok. Mivel az USA-ban jelenleg is vizsgálják az orosz befolyásolási kísérleteket, amelyek hátterében Putyint sejtik, döntő lehet, hogyan halad és végződik a nyomozás - véli Kiss Mónika, aki szerint további büntetések várhatók.

Ennek oka, hogy Donald Trump környezetét a Republikánus Pártból is nyomás alatt tartják. Az a valószínűbb az eddig nyilvánosságra került jelentések alapján, hogy akár 60-70 orosz oligarchát is megregulázhatnak. Kérdéses, hogy ez a piacokra hogyan hat, mit lép válaszul Putyin.

Az elemző szerint bár egyelőre nincs jele annak, hogy Trumpot "leléptetnék", ha ez mégis megtörténne, nem várhatók nagy változások, az amerikai gazdaság nem omlana össze. Mike Pence alelnök megfelelő és biztos utód lehet, személye a kezdeti pánik után dollárerősítő hatással járna.

Az Egyesült Államok gazdaságát meghatározhatja Trump kísérlete, hogy átverje a törvényhozáson az infrastruktúraépítési programját, amely egy egyfajta új New Deal. A 200 milliárdos állami és 800 milliárdnyi piaci tőkéből finanszírozott program minősített többséget követel.

Új szelek a jegybankoknál

Az USA-ban a Fednél már megkezdődött a jegybanki mérleg leépítése. A várakozások szerint három kamatemelés jöhet 2018-ban. Nem jött be az amerikai jegybank inflációs jóslata, ez paradigmaváltást hozhat. Változhat az árkövető rendszer, amely kihathat a devizapiacokra is.

Hasonló probléma van Európában is: az ECB várakozásai sem teljesültek. Vélhetően kiterjesztik a várakozási időszakot. Az kevéssé tűnik valószínűnek, hogy az ECB vagy az MNB mostanában kamatot emelne.

Mi várható Magyarországon?

Az Equilor az idei európrognózisát 312-315 forintra módosította, emellett viszont sávkereskedésre számítanak 303-315 forint közötti árfolyamon.

Az elemző szerint változatlanok a főbb makrogazdasági és GDP-tényezők Magyarországon. Így a belső kereslet, a háztartások fogyasztása és az EU támogatások keltette beruházási boom továbbra is kitart, kiszámíthatóvá téve a magyar növekedést. Rekordmagasan jár a beszerzési menedzserindex (bmi), amely támogatja a jövőbeni gazdasági bővülést a beruházásokon keresztül.

A forintot egyedül a folyó fizetési mérleg alakulása bolygathatja meg: ahogyan az legutóbbi költségvetési jelentésben is látszott, nagyobb ütemben nőtt a behozatal az elmúlt évben, mint amennyire a kivitel bővült. Emiatt csökken ennek forinterősítő hatása.

A Equilor 2018-ra 3,5, százalék, 2019-re 3,3 százalékos GDP-növekedésre számít.

Ez várható a blue chipeknél

A magyar piacnál jóval izgalmasabbak jelenleg a lengyel blue chipek, mutatja ezt az is, hogy a cég a négy legnagyobb papír közül a Richtert és a Magyar Telekomot tartásra, az OTP-t és a Molt vásárlásra ajánlják.

Nem várják, hogy a Telekomnál 25 forintnál nagyobb osztalék lehet, amely kiábrándíthatja a befektetőket. A Mol osztalékát 90-137 forintra becsülik, valamint a cég 2018-ra extra osztalékot ígért, amely nagyjából 3-4,6 százalék között alakulhat. A Richter árfolyamát a leginkább az Esmya termékük amerikai engedélyezési eljárása, valamint annak végeredménye befolyásolhatja. Az OTP esetében befolyásoló tényező az organikus hitelnövekedés, az MNB új lazító intézkedései és a külföldi akvizíciók terjedése lehet.

Négy nagy sztori lehet 2018-ban

Az idei év nagy részvénypiaci sztárja lehet a Siemens Healthineers, Németország legnagyobb kibocsátása. Az IPO vonzó növekedést és osztalékot ígér - mondta Kiss Mónika.

Hasonlóan jó vétel lehet a zenei streamszolgáltató Spotify, amely 15-20 milliárd dollár piaci értékkel rendelkezik. Kockázatosabb, mert egy jelentősen veszteséges cégről van szó. Fontos, hogy közvetlenül vezetik be, nem IPO.

A blockchain őrület miatt ajánlják a videokártyákat gyártó Nvidia papírjait is.

Változás az Equilornál

Elhagyja a befektetési társaságot Szántó András lakossági üzletágvezető. A szakértő 13 évig dolgozott a cégnél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!