Az idén megkezdődik a likviditás kivonása a tőkepiacokról, a jegybankok óvatos kamatemelésekbe kezdenek, az ettől való félelem pedig megnöveli majd a volatilitást a részvénypiacokon. A hosszú távú befektetők profitrealizálása következhet, de középtávon pozitív maradhat a hangulat - vázolta az idei évvel kapcsolatos várakozásait az Equilor.


Részvénypiacok


A magyar tőzsde vezető részvényeit már nem tartja túl vonzó befektetésnek a brókercég. Az OTP-ben ugyanis jelentős kockázatot látnak, ezért inkább a bankpapír-állomány csökkentését javasolják. A Mol árfolyamába pedig úgy vélik, túl sok pozitív várakozás épült be, ezért a papírra vonatkozó Equilor ajánlás: eladás.

A Magyar Telekomot viszont vonzó befektetésnek tartja az Equilor, a csökkenő hozamkörnyezet ugyanis felértékeli a jó osztalékfizető cégeket. A távközlési vállalat papírjai esetében ezért vételt javasol a társaság.


Régiónkon belül idén a varsói tőzsdére figyelnek majd a befektetők, Lengyelország ugyanis tömegesen dobja majd piacra az állami részvénycsomagokat, hogy ezzel foltozza be a költségvetésen tátongó lyukakat. A piacra kerülő cégek közül több vonzó befektetési célpontot jelenthet a magyar befektetőknek is.


Kötvény- és állampapírpiac


A kirívóan alacsony költségvetési hiány miatt Magyarországon fennmaradnak a kamatcsökkentési várakozások, ami továbbra is erős keresletet támaszt majd az állampapír-piacon - további hozamcsökkenést okozva. De csak egy szintig, az országkockázat ugyanis nem engedi túl alacsonyra csökkenteni a kamatokat. A folyamatos hozamcsökkenés miatt a hosszú távú - akár tíz éves - állampapírok vásárlását javasolja az Equilor,iIgaz, a legkedvezőbb, beszállási pont kiválasztása körültekintést igényel - teszi hozzá.


A magyar vállalatok kötvényei tavaly nagyon szépen hoztak, most viszont már viszonylag drágák. Akad azonban még pár, melyhez szép hozam mellett lehet hozzájutni az, OTP Perpetual-t például továbbra is vonzó befektetésnek gondolja az Equilor. (Ez esetben az is elképzelhető, hogy az OTP idő előtt visszavásárolja a kötvényeket).

A kockázatvállaló befektetőknek érdemes dubai kötvények vásárlásán is elgondolkodnia, azok ugyanis euróban 15 százalék feletti hozamot kínálnak - igaz óriási kockázatok mellett.


Devizapiac


A devizapiacon alacsony volatilitást várnak, hisz egy mostanihoz hasonló helyzetben senki sem mer egyik irányba sem komolyabb pozíciókat vállalni. Az USA kamatemeléssel kapcsolatos várakozások miatt azonban enyhe dollárerősödésre számítanak. Ez pedig - tekintve a negatív forint-dollár korrelációt - enyhe forintgyengüléshez vezethet, az euró-forint keresztárfolyamot 280-ra várja az év végére az Equilor. A forintgyengülés irányába hat a rekord alacsony magyar kamat és a választások szülte bizonytalanság is.


Árupiac


Az árupiacon 850 dollárig tartó aranykorrekciót, és változatlan olajárat jósol az Equilor. A földgáz viszont izgalmas befektetés lehet, árfolyama ugyanis nem követte a száguldó olajárat - márpedig a két termék egymás helyettesítője lehet. A földgáz esetében ezért akár 35 százalékos drágulást is elképzelhetőnek tart az Equilor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!