A jelenlegi gazdasági válság várhatóan nem fordul át globális depresszióba, sőt, az általános visszaesés ellenére jó néhány olyan iparág létezik, amely vonzó befektetési lehetőséget kínál - ez a fő megállapítása az ING Investment Management 2009-es makrogazdasági kilátásokat vizsgáló, legújabb elemzésének, amelyről az MTI számolt be. A vagyonkezelő cég szakemberei szerint a pénzpiaci döntéshozók (kormányok és jegybankok) várhatóan csillapítani fogják a pénzügyi válság reálgazdaságra gyakorolt negatív hatását. Az elkövetkező időszakot leginkább a kamatvágások és az alacsonyabb inflációs várakozások jellemzik majd, ami hosszú távon az államkötvények hozamainak csökkenését eredményezi. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a gazdasági visszaesés minden téren látványos lesz: a vállalati bevételek átlagosan 30-40 százalékkal, az osztalékok átlagosan 20 százalékkal csökkennek. Mindezek ellenére az osztalékhozamok a kamatlábakhoz viszonyítva jóval magasabb szintet érnek majd el, vélekednek az elemzők. Az ING előrejelzése alapján 2009-ben az USA-ban 0,6 százalékos, az Eurózónában 0,2 százalékos, míg Japánban 0,3 százalékos GDP-visszaesés várható, az inflációs ráta rendre 1,9 százalék, 1,8 százalék és 0,8 százalék lesz, a jegybanki kamat pedig 0,5 százalékos, 2 százalékos és 0 százalékos szinten áll majd. Az elemzők szerint Magyarországon a GDP-visszaesés mértéke 2009-ben meghaladhatja az 1 százalékot is. Az ING a válság időszakában leginkább a gyógyszeripart, a telekommunikációs szektort, az FMCG-t és az energiaipart javasolja befektetési szempontból. Az alapkezelő hosszú távon az USA dollár erősödésére számít, és mintegy 60 százalékos esélyét látják annak, hogy 2009-ben a részvénypiacok növekedni fognak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!