Még tavaly év végén bontott szerződést legnagyobb alvállalkozóival - úgy nevezett LAR-partnereivel - a Microsoft hazai képviselete, mivel több állami közbeszerzési szerződést is aggályosnak találtak a hírek szerint. A Napi.hu korábban részletesen írt két konkrét ügyről is, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal beszerzése is aggályos volt. A cég revizorai kifogásolták a túlárazásokat, valamint azt, hogy sokszor nem is aktiváltak annyi szoftverkulcsot, mint amennyit értékesítettek. Később sajtóhírek arról szóltak, hogy az egész államigazgatást megfertőzhette a korrupciós botrány, melynek szálai Tiborcz István közelébe érnek.

A Microsoft által diszkréten kezelt ügy miatt a nagy ügyfeleket kiszolgáló terjesztési partnereik közül a négyből három céggel, a Humánsoft Kft.-vel, az Euro One Zrt-vel és a Racionet Zrt.-vel) szakítottak. A Humánsoft Kft. tulajdonosa a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 4iG Zrt, amely a napokban tette közzé a negyedéves beszámolóját.

A Világgazdaság keddi cikke szerint, az idei első három hónapban a csoport IFRS szerinti konszolidált eredménye 3,1 milliárd forint volt, 16 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A vállalatcsoport EBITDA-eredménye 26,5 millió forint volt, ami 44,7 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A lap szerint a cég létszámleépítéssel és uniós források beérkezésével számol, amely az őszre felhúzhatja a vállalat eredményeit. A számítások szerint 3,5 milliárd értékű nagy közbezerszés beérkezését várják. Amit már a piac is árazhat: április végén, dacára a botránynak, az árfolyam 3000 forint fölé emelkedett, a múlt héten pedig már a 3300-as magasságot is megjárta a kurzus.

A fotó forrása: Gerard Julien/AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!