A pénteki hirtelen olasz bankpapíresés - amikor egy időben a UniCredit mintegy 9 százalékos, az Intesa Sanpaolo csaknem 8 százalékos mínuszban állt - nem minden előzmény nélküli. A Banco Popolare Societa Cooperativa di Siena részvényei ebben az évben már 53 százalékot estek, az UBI Banka, a Banca Monte, a Paschi Siena és az Unicredit 23 százalék körüli eséssel követik - összegzi a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A piac attól fél, hogy az olasz bankokat le fogják minősíteni, a Moody's már pár napja jelezte, hogy felül fogja vizsgálni a besorolásukat.

De a félelmek ennél is tovább vezetnek, sokan attól tartanak, hogy Silvio Berlusconi miniszterelnök nem lesz képes az ország gazdaságát mozgásba lendíteni. Hasonló okokból estek az utóbbi időben az olasz államkötvények árfolyamai is, a tíz évesek hozama már majdnem évi öt százalék, míg a német kötvények hozama csak 2,8.

A Moody's Olaszország minősítésének lehetséges romlására is figyelmeztetett június 17-én, amely jelenleg Aa2, és akkor is a gazdasági növekedés kockázatát említette. Nagy problémát okoz az 1,6 ezermilliárd eurós olasz államadósság terhe is, egyetlen százalékpontos hozamemelkedés 16 milliárddal növeli meg az éves kamatköltségeket. Az adósság már a bruttó hazai termék 120 százalékára rúg, és ha az ország fizetőképességével kapcsolatban kételyek merülnek fel, azt a bankok árfolyamai is rögtön megérzik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!