Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Alaposabban szemügyre véve az amerikai vállalati gyorsjelentéseket kiderül, egyelőre nincs túl sok ok a felhőtlen optimizmusra a cégek teljesítményével kapcsolatban. A Dow Jones Ipari Átlag kosarában szereplő 30 cég közül ugyan jónéhánynak sikerült meglepnie a piacot a vártnál jobb számokkal, azonban megkapargatva a felszínt a kép elég lehangoló. A bankok jó eredménye nem a kereskedelmi bank tevékenységből jött össze, ott ugyanis nem túl meglepő módon egyre több hitel bedőlésével, a rossz hitelek arányának folyamatos növekedésével kellett szembesülniük a pénzintézeteknek.

A részvények, kötvények és egyébb eszközosztályok hatalmas rallyja, a rendkívül intenzív kereskedési tevékenység nyeresége viszont számos esetben ellensúlyozni volt képes az itt keletkező veszteségeket. Ha ehhez hozzávesszük a Fed legutóbbi bézs könyvében leírt folyamatot, amely szerint a hitelezési tevékenység még mindig szegényes, s a tényt, hogy a Fed hatalmas likviditást pumpált az amerikai bankrendszerbe, akkor a kép elszomorító. A nagy amerikai bankok a jelek szerint inkább eltradelgetnek a kapott pénzzel, bízván abban, hogy a tőszdén nagyobb nyereséget érhetnek el, mintha a vállalatokat és a lakosságot hiteleznék.

A recesszió-állónak kikiáltott iparágak közül a távközlési szektor végül nem bizonyult annak, a távközlési cégek megszenvedik a vállalaltok költségcsökkentéseit. A gyógyszerccégek vegyesen teljesítenek, eladásai csökkennek, a költségcsökkentésekkel azonban néha a vártnál jobban haladnak. Így van ez sok más céggel is, a becsültnél sokszor nagyobb megtakarítások nagyobb profitokat is eredményeztek. A nyersanyag-kapcsolt vállalatok általában a nyersanyag-árak emelkedéséből tudtak profitálni.

Akik ogazán jól teljesítenek, azok az élelmiszeripari cégek, itt érzékelhető, hogy a fogyasztók az egyre olcsóbb lehetőségeket keresik a mindennapokban.

Összességében tehát csak a Dow kosarában szereplő cégek teljesítményét és jelentéseit figyelve nem nagyon van ok a hurráoptizmusra, a várakozásokat meghaladó profitok leginkább annak köszönhetőek, hogy az elemzők ezúttal is túllőttek, pesszimitábbak voltak az indokoltnál. De csak egy hajszálnyival.

A Dow Jones Ipari Átlag kosarában szereplő egyes cégek gyorsjelentéseiből a fő elemek:

Alcoa

A vártnál jobb eredmény, amely a költségcsökkentéseknek és a magasabb alumíniumáraknak volt köszönhető

American Express

A vártnál jobb eredmény, amely a hitelkártya díjak növelése és a tavalyinál jóval alacsonyabb tartalékképzés miatt (kérdés, hogy 2008 első feléhez képest miért is kell kevesebb céltartalékot képezni).

Boeing

Az amerikai hadsereg megrendelései miatt a vártnál több repülőgépet és helikoptert szállított a negyedév folyamán. Nem módosította idei terveit.

Bank of America

A vártnál jobb eredmény oka, hogy a kereskedelmi és lakossági hitelek hatalmas veszteségeit ellensúlyozták a befektetések értékesítéséből és az aktív tőkepiaci kereskedési tevékenységből származó profittal.

Caterpillar

A meglepően jó eredmény mellett felfelé módosult az idei eredményterv, ennek jelentős része egyszeri tételek miatti nyereség. A bevételi tervet viszont 12 százalékkal csökkentették.

Cisco

Vártnál rosszabb eredmény és lefelé módosított bevételi tervek, de már vannak bíztató jelek.

DuPont

A vártnál jobb eredmény annak volt köszönhető, hogy a társasági adó kiszámításának metodikája változott. A cég szintén lát bíztató jeleket a piacon.

Walt Disney

Bíztató jeleket lát a menedzsment, a hajszálnyival konszenzus feletti eredményt a 8 százalékkal visszaeső árbevétel mellett a leépítések és a költségcsökkentések okozták.

General Electric

A tervezettnél jobb eredmény oka az elbocsátások, a bérelt irodák leépítése és a termelőüzemek hatékonyságnövelése. Sokat várnak a rossz piacon a különböző kormányzati projektektől.

IBM

Az elemzők egyszerűen túl pesszimisták voltak a céggel kapcsolatban, a csökkenő hardvereladásokat a szoftverértékesítések és a szolgáltatások ellensúlyozták. A várakozásokat meghaladó eredményeket felminősítések követik, követhetik.

Intel

Szintén túl pesszimisták voltak a várakozások, a piaci lehetőségek javulására számít a cég.

Johnson & Johnson

Jó eredmény, fele az Egyesült Államokon kívül keletkezett, a dollárerősödés ezért elvitte egy jelentős részét.

JPMorgan

A befektetési banki tevékenység ellensúlyozni tudta a kereskedelmi és fogyasztási hiteleken elszenvedett leírásokat.

Kraft Foods

A jelentősen visszaeső eladásokat szigorú költségkontrollal tudta ellensúlyozni a cég, a vártnál nagyobb mértékben. Megemelték éves eredménytervüket.

Coca-Cola

Vártnál kedvezőbb teljesítmény a Kínai és az Indiai piac húzta a társaságot, az amerikai eladások visszaestek.

McDonald's

Kedvező eredmények, a cég kifejezetten profitált abból, hogy az emberek szívesebben fogyasztanak az olcsóbb éttermekben.

3M

Vártnál jobb eredmények, elsősorban az egészségügyi eszközöket gyártó szegmens teljesített jól, itt az eladások is növekedtek, míg a többi üzletág bevételei a vártnál kevsébé estek vissza.

Merck

A gyógyszeripari cég profijta zuhant, de kevesebbet mint várták, a becsültnél több lett költségmegtakarítás.

Microsoft

A várakozásokat is jelentősen alulmúló eredmény, minden szegmens nagyon gyengén teljesített.

Pfizer

A gyógyszercég eredménye elmaradt a várakozásoktól, a Wyeth-tel történő fúzió eredményei csak a későbbi negyedévekben hozhatnak a konyhára.

Procter & Gamble

A vártnál is gyengébb eredmény, az éves profitterveket tartják, de szeptemberig még az eladások gyengélkedését várják. Az árbevétel visszaesés oka a jelentős árverseny.

AT&T

A vártnál rosszabbb eredmény, az üzleti előfizetők költségmegtakarításai miatt, a vezetékes üzlet gyorsabban zsugorodik. Az iPhone forgalmazás és a mobilüzlet nagy potenciált jelenthet.

Verizon

A vártnál sokkal rosszabb eredmény a távközlési cégnél, elsősorban az üzleti előfizeőknél jelentkező jelentős költségcsökkentések hatására.

The Travellers Company

Vártnál rosszabb eredmények

United Technologies

Az eladások visszaesése mellett a költségcsökkentések nagyobbak lettek, mint az elemzők képzelték, ezért a várakozásoknál jobb lett halványan a profit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!