A BÉT elnöke szerint ebben mind a keresleti, mind a kínálati oldal hiányosságai közrejátszanak - a tőzsdeélénkítés komplexebb feladat, mit gondolták. Keresleti oldalról egyrészt problémát jelent a lakosság csekély megtakarítási hajlandósága, másrészt amit meg is takarít a lakosság, annak a pénznek egy jelentős része a külföldi tulajdonú alap- és vagyonkezelőkön keresztül külföldre áramlik. Pedig nem csekély összegről van szó, mostanra 6200 milliárd forint halmozódott fel a nyugdíjpénztárakban, az egészségpénztárakban és a biztosítóknál, ám ennek a pénzek a jelentős része határainkon túlra folyik, ottani beruházásokra használják. Ezen tőke itthon tartásában lenne különösen nagy szerepe a mindenkori kormányzatnak, amit a megfelelő jogszabályi környezet mellett leginkább piacbarát hozzáállással érhet el - vélte Szalay-Berzeviczy. A BÉT ezért újabb csomagot állít össze a hazai tőkepiac élénkítése céljából, ami a hosszú távú befektetésekkel és az ingatlanszektorral kapcsolatban tartalmaz javaslatokat. Nem sok újdonsággal szolgált Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára a kormányzat tőkepiac-élénkítő lehetőségeivel kapcsolatban. Tátrai kifejtette: meglátásuk szerint a kormányzat inkább közvetve, a megfelelő keretrendszer megteremtésével és kiszámítható gazdaságpolitikával tud a legtöbbet tenni a tőkepiacok élénkítése érdekében. A szakállamtitkár beszélt az állami vagyonkezelés összevonásáról, de tőzsdén keresztüli privatizációval egyáltalán nem kecsegtette a jelenlévőket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!