Tőzsdeélénkítő program - február

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) többségi tulajdonának megszerzésével az MNB célja, hogy a résztvevők és a forgalom szempontjából is élénküljön a budapesti börze. Az ennek megvalósítására vonatkozó konkrét elképzeléseket, javaslatokat várhatóan néhány héten belül megismerhetjük, így ezek alapján érdemes lehet átgondolni, milyen lehetőségeket tartogat számunkra a hazai részvénypiac - véli Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere.

Magyarország felminősítése - március-május

Már tavaly is sok szó esett róla, de idén még aktuálisabb lehet, hogy Magyarország végre megkapja a befektetésre ajánlott besorolást a hitelminősítő intézetektől. A 2015-ös 2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány és a 76 százalékos államadósság segítheti végre meggyőzni a hitelminősítőket, így márciusban a Moody's és az S&P, májusban pedig a Fitch pozitív értékelése (befektetői kategóriába kerülés) következhet.

OPEC döntés - június

Az egyre alacsonyabb olajár nemcsak a kitermelőknek, de a feltörekvő piacoknak sem kedvez. A piaci folyamatok azonban egyelőre nem tudják megfordítani a csökkenő trendet, így év közben az OPEC következő soros ülése lehet az, ami újabb izgalmakat vagy fordulatot hozhat a kőolaj szempontjából. Az OPEC várható piaci beavatkozását támasztja alá az a hír is, miszerint a tagállamok egy része akár már február-márciusban, egy rendkívüli közgyűlés alkalmával változtatna a jelenlegi stratégián - mondta Kovács.

Fed-kamatemelés - június

Az eredetileg a piac által áprilisra várt következő Fed kamatemelés a Kína okozta piaci bizonytalanság és visszaesés miatt júniusra tolódott ugyan, de az újabb emelés 2016-ban szinte biztosra vehető.

Olimpia, foci Eb - június-augusztus

Bár maguk az események direkt módon nem mozgatják meg döntően a piacokat, arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy a világesemények kiemelt terrorveszélyt jelentenek. Érdemes tehát figyelni arra, hogy egy ilyen esemény bekövetkezte, vagy akár már a pánikhangulat is komoly árfolyam-ingadozást okozhat - hívta fel a figyelmet Kovács.

ECB - ősz

Idén biztosan kitart az Európai Központi Bank (ECB) monetáris lazító programja, így az év első felében nem várható sok izgalom. A Fed kommunikációjából tanulva azonban várhatóan az ECB sem fogja az utolsó időpontra, 2017 elejére hagyni a program befejezését követő intézkedések bejelentését, így már ősszel körvonalazódhatnak a részletek.

Brexit - szeptember

Az elemzések alapján ugyan gazdaságilag nem lenne előnyös Nagy-Britannia számára az Európai Unióból történő kilépés, könnyen lehet, hogy a jelenlegi tervezet szerint őszre ütemezett népszavazáson emellett döntenek a választók. A piacok számára nemcsak a kilépés, de már maga a népszavazás is komoly jelentőséggel bír, mivel elbizonytalaníthatja a befektetőket az EU gazdaságának jövőjét illetően, és destabilizálhatja az uniót.

Amerikai elnökválasztás - november

Az amerikai elnökválasztás leginkább akkor lehet izgalmas a piacok számára, ha a gazdasági kérdésekben (is) szélsőséges nézeteket valló republikánus jelölt, Donald Trump nyeri a csatát.

Közel-Kelet - egész évben

Egyelőre nem látható, hogy milyen irányba mozdul a közel-keleti konfliktus: tovább súlyosbodik a helyzet, vagy megkezdődik egy lassú rendeződési folyamat a térségben, ezért ez egész évben kockázati tényezőként lesz jelen a piacokon.

Kína - egész évben

A Kína által hivatalosan közölt adatokat már kétségtelenül fenntartással kezelik az elemzők, így a világ második legnagyobb gazdasága az év során bármikor okozhat - leginkább negatív - meglepetéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!