Mikor fizet osztalékot a CIG Pannónia? (bővített)

Az első években veszteséges lesz a CIG, de a hetedik év után már - a terjeszkedés gyorsaságától függően - osztalékfizető részvény is lehet a biztosító papírja.
Almás Andor, 2010. szeptember 23. csütörtök, 12:09
Fotó:

Száz évre alapították CIG Pannónia Biztosítót - mondta Járai Zsigmond fb-elnök a mai elemzői konferencián. Alapvetően zöldmezős beruházásra és az alulfejlett piacokra koncentrálják tevékenységüket, és mivel a nemzetközi példák azt mutatják, hogy minden országban a hazai biztosító a vezető szereplő - Németországban például az Allianz, az USA-ban pedig a Prudential - céljuk hogy vezető szerepet játsszanak a magyar piacon.

Májusban tőkét emelt a CIG-ben a japán Elan SBI Capital pénzügyi holding, amely internetes brókercéget, bankot és online biztosítót is működtet, alapvetően Kínára, Koreára és Japánra koncentrálva. Az Elan a tőkeemeléskor stratégiai partnerségre lépett a CIG-vel. Ennek feltétele az volt, hogy a CIG internetes biztosítást is kínál majd, így a társaság elindult ezen az úton.

A biztosító nagy eredménynek és jó jelnek tartja, hogy ügyfeleik átlagosan a piaci átlag több mint kétszereséért szerződnek, és a legjobb szereplőnél is majd 20 százalékkal magasabb az ügyfelek átlagos díjvállalása. Utóbbi azért is fontos, mert a statisztikák azt mutatják, hogy minél magasabb az ügyfél díjvállalása, annál hűségesebb.

A Pannónia célja, hogy a biztosítások szerzésében jelenleg 80 százalékos arányt képviselő Brokernet-részt - többek közt a saját hálózat fejlesztésével - a következő öt évben 50 százalék alá csökkentsék.

Járai elmondta: a biztosítási szakmához hasonlóan az első években veszteséges lesz a CIG, mivel az ügyfélszerzési jutalék összege magasabb mint az első éves biztosítási díj. A hetedik év után viszont - a terjeszkedés gyorsaságától függően - már osztalékfizető részvény is lehet a biztosító papírja.

A CIG jelenleg közel 200 százalékos tőkemegfelelési mutatója 600 százalékra is növekedhet, ha a nyilvános kibocsátás sikeres lesz és piaci kapitalizáció alapján a BÉT első tíz társaságában benne lesznek - mondta Járai.

Jövőre már szeretnének az indexbe és az A kategóriába is bekerülni - tette hozzá. Nagy nemzetközi alapokra nem számítanak a mostani kibocsátásban, mivel ahhoz ez a kibocsátás túl kicsi. Ezért döntöttek a hazai kibocsátás mellett, ezért a hazai kisbefektetőkre, ügyfeleikre és hazai alapokra, így a nyugdíjalapokra is számítanak.

A biztosító bruttó díjbevétele 2008-ról 2009-re 211 százalékkal nőtt, szemben a piac 20 százalékos átlagával, 2010 első félévét 2009 első félévével összehasonlítva pedig 121 százalékkal. Az idei teljes évben pedig elérheti a 20 milliárdot a díjbevétel.

A 20 százalékos vagy allokációs kedvezmény 12 millió részvényre vonatkozik. A meglévő részvényesek részvényeiből 15 százalék idén és 15 százalék jövőre adható el, a mostani kibocsátásból származó részvényekre nem vonatkozik semmilyen eladási korlátozás.

A CIG májusi kibocsátása 480 százalékos áron történt, összesen 10 millió euró értékben. A japánok beszállását követően megnőtt az érdeklődés a hazai alapok körében is, azóta a biztosító díjbevétele duplájára nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.29 20:30

Apropó javasolnék egy új terméket a unit linked biztosításokhoz, .

1: Tegyük át a biztosítási dijjat EUR ba és vegyünk rajta német állampapirt ami azért elég biztonságos és hoz is valamit a konyhára valamint a befektetés nem függ a magyar gazdaságtól..

2: A meglévő államkötvények fedezetére határidős kontraktusokat nyit a legjobb brókerjük a Globexen vagy az Eurexen. ( arany, olaj részvényindexek stb.. long és short pozíciók.

Mi ennek az előnye az ügyfél és a biztosító számára :

1: A pénzen kétszer keres (egyszer az államkötvényen egyszer a határidős kontraktusokon )
2: A pénz és a tőke eleve EUR ban képződik , abban amiben valószinüleg a nyugdij is lesz.
3: Ami a lényeg : A piaci esések sőt korrekciók esetén a bróker short pozíciókat vesz fel tehát nem üldögél és nézi ahogy a részvénybefektetés eltünik, hanem pénzt keres ( az államkötvényen felül)
4: A bróker azonnal tud reagálni a piacra és csak nagyon likvid termékekkel foglalkozik ( pl arany, dax index stb).

Példa 1 milliárd Ft.-os alapra

Veszünk rajta 3,6 millió EUR értékü német állampapirt
ennek fedezetére veszünk 37 kontraktus 100 unciás arany long poziciót (globexen) amit esés esetén zárunk emelkedés esetén újra nyitunk, ha stagnálás van akkor meg zárjuk a poziciót és kivárjuk az új trend kialakulását...

Tehát keresünk : Az államkötvényen, a piaci emelkedésen, a piaci eséseken és EUR ban képezzük a jövedelmet....

Szerintem jobb mint ülni a pl. bétes konstrukcióban és reménykedni hogy évtizedek alatt csak emelkedni fog...(vagy nem )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.23 14:05

Sikerült néhány kérdésre választ kapnom.. Ami nekem problematikus :
Járai elmondta: a biztosítási szakmához hasonlóan az első években veszteséges lesz a CIG, mivel az ügyfélszerzési jutalék összege magasabb mint az első éves biztosítási díj.

Magyarul miért kell a Brókernetes ügynöknek két kiszállásért több százezer forintos jutalékot kifizetni (ha van kötés) és miért fizet olyan borzasztó keveset vissza egy unit linked biztosítás pl. két év múlva, ha mondjuk munkanélküli leszek és sajnos kajára kell a pénz egyszerüen nem tudom tovább fizetni , tehát kvázi megszünik a biztosítás, tudom, hogy kényes kérdés, de hát attól még kérdés marad...

Szóval házon belül azért el kéne ezt a kérdést rendezni, mert a unit linked szerződések fele állítólag nem megy végig a futamidőn.

Ha tévednék vagy rosszul látnám a helyzetet nyugodtan ki lehet javítani, nem vagyok én se Brókernet se biztosítási szakértő...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html