BUX
39006

Mikor, mire figyeljenek a befektetők - itt a naptár!

A tőzsdei társaságok közül az Elmű és az Émász már a jövő héten megtartja a 2014-es évet lezáró és az eredmény felhasználásáról is határozó közgyűlését, a többség éves közgyűlése azonban áprilisban lesz. Néhány társaság már közzétette az idei osztalékjavaslatát is.

MTI-Eco, 2015. március 21. szombat, 18:30

A legnagyobb cégek közül a Mol azt közölte, hogy az idén 50 milliárd forintot fordít osztalékfizetésre, míg tavaly egyszeri rendkívüli kifizetéssel együtt összesen 60 milliárdot osztott szét. A teljes részvényszám alapján az idén 478 forint jut egy részvényre, azonban ennél többre, 485 forint körüli összegre számíthatnak a tulajdonosok, mivel a társaság a sajátrészvényekre eső részt is felosztja a többi részvényes között.

A Magyar Telekom igazgatóságának javaslata is ismert: a telekommunikációs szolgáltató társaság az idén sem tervez osztalékot fizetni, ahogy a múlt évben sem fizetett.

Az OTP igazgatósága még nem tett közzé osztalékjavaslatot, ám Csányi Sándor, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy várhatóan részvényenként 146 forint lesz az osztalék, hasonlóan a tavalyihoz. A sajátrészvényekre jutó részt itt is szétosztják, vagyis a ténylegesen kifizetendő összeg ennél magasabb lesz.

A Richter idei osztalékfizetési terve még nem ismert, ám a gyógyszergyártó vállalat évek óta változatlan osztalékpolitikája alapján arra lehet számítani, hogy az idén is a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adózott eredményének a 25 százalékát fordítja osztalékfizetésre.

Az áramszolgáltató társaságok közül az Elmű igazgatósága részvényenként 1200, az Émászé 900 forint osztalékot javasol a közgyűlésnek elfogadásra, mindkét cégnél lényegesen alacsonyabb az idei osztalék a tavalyinál.

Az ANY Biztonsági Nyomda részvényesei viszont az idén magasabb osztalékot kaphatnak a tavalyinál, az igazgatóság részvényenként 71 forintos osztalékra tett javaslatot, míg tavaly 57 forintot fizetett a cég.

A Graphisoft Park 60 forint osztalékot tervez kifizetni az idén a tavalyi 90 forint után.

A hagyományosan osztalékfizetőnek számító Zwack Unicum az eltérő üzleti éve miatt később, nyár elején tartja a közgyűlését.

Tavaly a TVK is fizetett osztalékot, valamint a Freesoft, amely azóta 4iG-re változtatta a nevét. E két társaság idei osztalékfizetési terve egyelőre nem ismert. A többi vállalat, ahogy tavaly, várhatóan az idén sem tervez osztalékot fizetni.

A prémium kategória adataiTársaságKözgyűlés időpontjaOsztalékjavaslat (zárójelben a tavalyi osztalék, Ft/részvény)ANY Biztonsági Nyomdaáprilis 20.71 (57)Appeninnáprilisn.a. (0)CIG Pannóniaáprilis 17.n.a. (0)FHBáprilisn.a. (0)Magyar Telekomáprilis 15.0 (0)Moláprilis 16.478 (590,1)OTPáprilis 17.n.a. (146,93)PannErgyáprilis 17.n.a. (0)Rábaáprilis 16.n.a. (0)Richteráprilisn.a. (57)
Forrás: MTI-gyűjtés