A Deutsche Bank a Financial Times értesülései szerint azt fontolgatja, hogy több milliárd euró értékben vásároljon vissza kötvényeiből. A lap szerint a bank tőkehelyzete miatt aggódó befektetőket szeretné nyugtatni, s így próbál gátat szabni részvényei áresésének. A hírt több nap esés után kedvezően fogadta a piac, a bank részvényeinek árfolyama több, mint 8 százalékkal emelkedett a frankfurti tőzsdén szerda délelőtt.

Információk szerint a bank visszavásárlási akciója a mintegy 50 milliárd euró értékben kibocsátott szenior kötvényeket érintené, ugyanakkor a szintén nagy mennyiségben kibocsátott átváltható kötvényeket nem, amelyek árfolyama a részvényárral együtt szenvedett el hatalmas zuhanást az elmúlt időszakban.

A befektetőket korábban már Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter és John Cryna, a Deutsche Bank igazgatója is próbálta megnyugtatni. A pénzügyminiszter kijelentette, egyáltalán nem aggódik a bank helyzete miatt, amelyet az igazgató "abszolút sziklaszilárdnak" nevezett.

A mai emelkedés ellenére a Deutsche Bank részvényei idén még mindig több, mint 35 százalékos mínuszban járnak. Persze a többi európai banki részvény sem szerepelt jól az elmúlt időszakban, hatalmasat estek az amúgy is kedvezőtlen hangulatban elsősorban a tőkehelyzetükkel, és a negatív kamatok miatt eredménytermelési képességükkel kapcsolatos befektetői aggodalmak nyomán. A banki papírok közül a legérzékenyebb veszteségeket az FT szerint az olyan átváltható kötvények szenvedték el, amelyek kamatfizetését a kibocsátó felfüggesztheti, s vészhelyzet esetén azokat részvényre konvertálhatja, ilyenekkel rendelkezik a Deutsche Bank is.

A félelmeket jól mutatja, hogy az európai vállalatok és bankok befektetési kategóriájú adósságainak csődkockázatát mutató index kedden már olyan magasan járt, mint utoljára 2013 júniusában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!