Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit pénzügyi felügyelet 72 millió font (kb. 32 milliárd forint) bírságot szabott ki a Barclaysra, amely megszegte a saját szabályzatát azzal, hogy nem néztek megfelelőképpen utána az ügyfeleik háttérének, vagyonuk forrásának és annak, hogy valamilyen nemzetközi tiltólistán rajta vannak-e.

A felügyelet szerint egy maroknyi Barclays-alkalmazott 1,9 milliárd fontnyi tranzakciót rejtett el, többek közt kollégáik elől is. A jelentés szerint a Barclays 52 millió font jutalékot keresett az ügyleten 2011 és 2012 között. A pénzintézet szerint nincs bizonyítéka annak, hogy bűncselekmény történt volna, de együttműködik a hatóságokkal, ennek ellenében a bank egy sokkal komolyabb bírságot kapott volna.

A felügyelet nem tette közzé, hogy pontosan kik az érintett ügyfelek, de a jelentésük szerint olyan emberekről van szó, akik Nagy-Britannián kívül politikailag befolyásos személyek és volt lehetőségük kihasználni a pozíciójukat személyes haszonszerzéshez.

Amikor a Barclays utánakérdezett, hogy az ügyfelek pénze honnan származik, a válasz az volt, hogy földbefektetésekből, ingatlanokból és kereskedelmi tevékenységekből szerezték a bevételt. A felügyelet szerint ez a válasz teljesen elégtelen és lényegében használhatatlan. A pénzintézet túl gyorsan, felületesen és bizonyos esetekben név nélkül bonyolította le a tranzakciókat.

Az alkalmazottak egy külön széfet is vásároltak, ahol a tranzakciókkal kapcsolatos dokumentumokat tárolták, a cégen belül is kevesen tudtak ennek létezéséről.




Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!