Részvényenként 300 forintos áron tett nyilvános vételi ajánlatot a TvNetWork részvényeire a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., amely 4 988 045 darab TvNetWork részvénnyel rendelkezik, ami az alaptőke 28,79 százalékát teszi ki. Ugyanakkor a társaság saját tulajdonában lévő 2 199 500 darab részvényt is figyelembe véve, amelyek 12,69 százalékos részesedést jelentenek a Digi összességében 32,98 százalékos szavazati befolyással rendelkezik a kábelszolgáltató cégben. A Digi ugyanakkor több céggel összehangoltan vásárolja fel a TvNetWorkot. A holland bejegyzésű CAROSE B.V., a cipusi Trumbull Capitol Advisors, és a szintén ciprusi Sjor Capital Limited cégek a Digivel kiegészülve a cég részvényeinek közvetlenül és közvetve a 85 százalékával rendelkeznek, míg a szavazati jogot biztosító részvények aránya meghaladja a 99 százalékot. Ugyanakkor ezek a cégek vállalták, hogy nem élnek az ajánlattal, és két évig a részvényeiket nem adják el, így ezekért a részvényekért nem kell fizetni az ajánlatban.

E cégek együttesen a sikeres vételi ajánlat után a TvNetWork tőzsdei kivezetését tervezik, így az ajánlatból kimaradt részvényeket érvénytelenítik. Ezt akkor tehetik meg, ha befolyásuk 90 százalék fölé megy a cégben. Az így megszerzendő részvények ellenértéke az ajánlati ár vagy a társaság egy részvényére jutó saját tőke értéke közül, a magasabb összeg. A nyilvános vételi ajánlatnál az árat meghatározó tényezőként kellett figyelembe venni a benyújtást megelőző 180 napos forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárat, ami 252 forint volt, viszont a Digi vásárolt ebben az időszakban 300 forinton részvényt, így csak ez utóbbin tehetett ajánlatot. Ugyanakkor az egy részvényre jutó saját tőke értéke 154 forint, így mindenképpen a 300 forintos árral járnak jól a részvényesek. Bár ezt az összeget a kiszorításánál is megkapják, azonban ebben az esetben hónapokig tarthat a kifizetés.

A Diginek összesen 99 455 darab részvényt kell megvásárolnia a saját részvényeken kívül, amelyek értéke mindössze 29,8 millió forint. A saját részvények értéke 660 millió forint, ez a pénz azonban továbbra is a cégben marad, így ez nem számítható igazi kiadásként a Diginél. Mindez annak fényében érdekes, hogy a Digi és a TVNetWork között 2010. április 7-én, és egy 2010. május 5-én kötött és többször módosított kölcsönszerződés van érvényben, melyek alapján 2012. június 11-i állapot szerint 2,05 milliárd forinttal tartozik a Digi a felvásárlási célpontot jelentő cégnek. A nyilvános vételi ajánlatból az is kiderül, hogy 2009-2010-ben a TvNetWork értékesítette hálózati infrastruktúráját. Az eszközök értékesítéséből 2009-ben 1,6 milliárd forint, míg 2010-ben 5,7 milliárd forint bevétele származott a TvNetWorknek. A hálózati infrastruktúra egy részét, két év alatt összesen 2,45 milliárd forint értékben a Digi vette meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!