Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Egyre nagyobb szereplővé válnak a piacon a közösségi kereskedési platformok, a világ legnagyobb ilyen oldalán, az eTorón már több mint 80 millió tranzakciót bonyolítottak idén, de a ZuluTrade nevű oldal 500 ezer ügyfele is több mint 500 milliárd dollárt mozgatott meg az elmúlt év során.

Kövesd a sikereseket!

A közösségi kereskedési platformokon (melyek szinte kizárólag devizával foglalkoznak) a tagok tranzakciói nyilvánosak, a szereplőket az oldal teljesítményük s különböző mutatók alapján rendszerezi, sorba állítja. A sikeres kereskedők, brókerek − hasonlóan a többi közösségi oldalhoz − hamar sok követőre tesznek szert, akik árgus szemekkel figyelik, milyen ügyletet köt "gurujuk". Sőt, a legjobbakat nem csak egyszerűen figyelik, hanem valódi pénzzel automatikusan utánozzák is a csoport tagjai − erre a rendszerbe épített funkciók könnyen lehetőséget adnak. A legnépszerűbb brókert a ZuluTrade-en több mint 8 ezer ügyfél bő 8 millió dollárnyi valódi tőkéje követi. Az eTorón a legnépszerűbb tag az elmúlt fél évben kötött 283 ügyletből mindössze két alkalommal veszítő, hat hónap alatt 56 százalékos hozamot elérő caraj51 nevű felhasználó üzleteit több mint 11 ezren másolják.

A magas hozam persze önmagában keveset jelent, hisz az elképzelhető, hogy magas kockázattal is párosult. Ennek eldöntéséhez a rendszerek részletes statisztikákat szolgáltatnak, de talán ezeknél is több információt hordoz a közösség értékelése. A "guruk" ráadásul a követők után jutalékot is kapnak, ami akár havi 10 ezer dollárra is rúghat.

Focibíró az élen

A legnépszerűbb magyar szereplő az eTorón jelenleg a mirugabi nevű user, akit már több mint ezren másolnak. A civilben futballbíróskodó kereskedő az elmúlt év során közepes kockázatot vállalva több mint 300 százalékos hozamot generált, ügyletei 95 százalékban nyereségesek voltak.

A Zulutrade-en is akad magyar a legsikeresebbek között. A Wall Streat nevű felhasználó saját bevallása szerint 7 éve hivatásos kereskedő. Lenyűgöző, hat hónap alatt 200 százalék közeli tőkearányos megtérülést hozó teljesítménye sokaknak felkeltette érdeklődését, jelenleg 547 ember több mint félmillió dollárnyi befektetésre váró tőkével másolja ügyleteit.

Gyorsan elpártolhatnak a követők

Nála is népszerűbb volt pár éve a Zulutrade-en az akkoriban Gringo néven szereplő Árgyelán Gábor, aki lapunknak elmondta, a csúcson közel 2500-an követték tanácsait mintegy 2,5 millió valódi dollárral, ami után a kapott jutalék elérte a havi egymillió forintot. Mint bevallotta, akkori sikeréhez a rendszer furcsa rangsorolási algoritmusa is hozzájárulhatott, hiszen 15 hét alatt a világon a negyedik legtöbbek által követett bróker (az oldal szóhasználatában szignálszolgáltató) lett − pedig mindössze bő egyéves piaci tapasztalat állt a háta mögött.

Sajnos amilyen gyorsan jött a siker, olyan gyorsan el is múlt, egyetlen nagyobb kilengés az euró/forint árfolyamban ugyanis jelentős veszteségeket okozott "ügyfeleinek", akik a korábbi jó teljesítmény ellenére órák alatt elpártoltak tőle. A követők ráadásul nem várták el, hogy saját pénzét is kockáztassa, "csapatára" úgy tett szert, hogy egy fillérnyi valódi pénzt sem tett kezdetben a rendszerbe, pusztán sok sikeres ügyletet tanácsolt a tagoknak.

Az eToro statisztikái szerint jobban teljesítenek azok, akik a "guruk" tanácsait követik, az ilyen ügyletek 85 százaléka volt ugyanis nyereséges, szemben az egyénileg kötött 55 százalékos aránnyal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!