A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,1 százalék, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 index pedig 0,6 százalék emelkedéssel kezdi a hétfői kereskedést. Az EuroStoxx50 euróövezeti index 0,1 százalék erősödéssel kezdhet - írja az MTI.

Hétfőn az Eurostat közzéteszi az euróövezet és az EU novemberi inflációs adatait, ami piacbefolyásoló hatással lehet. Megjelenik a német jegybank, a Bundesbank havi rendes gazdasági helyzetjelentése is. (Ez történt a héten Budapesten.)

Pénteken a főbb európai tőzsdeindexek vegyesen zártak, a pán-európai Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 index egyformán 0,2 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,2 százalékkal emelkedett. Londonban az FTSE-100 index 0,57 százalékkal, a frankfurti DAX index pedig 0,27 százalékkal emelkedett, míg a párizsi CAC-40 index 0,15 százalékkal csökkent. Madridban 0,26 százalékkal végzett alacsonyabban a tőzsdeindex, Milánóban pedig 0,44 százalék volt a csökkenés.

Pénteken a kiskereskedelmi ágazat részvényei gyengültek a legnagyobb mértékben, ágazati mutatójuk 2 százalékkal esett. Ennek kiváltó oka a H&M gyenge negyedik negyedévi eredménye volt, ami a cég részvényének 13 százalékos esését idézte elő.

Az olajár hétfőn emelkedett, a Brent 0,41 százalékkal, hordónként 63,49 dollárra, a WTI pedig 0,49 százalékkal, 57,61 dollárra.

A dollár gyengült, az arany ára emelkedett: az eurót 0,17 százalékkal jegyezték erősebben, 1,1788 dolláron, az arany határidős jegyzése 0,14 százalékkal, 1259,20 dollárra emelkedett unciánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!