BUX
38643

Milyen részvényt válasszunk az idén? Fektessünk-e euróba?

Az idén elsősorban a Mol-OTP-BorsodChem részvénytrió ajánlható a befektetőknek, a forint gyengülésére játszó devizavásárlás jóval kockázatosabb lehet - véli az ING Bank és a Buda-Cash elemzője.

Ádám Viktor, 2005. január 20. csütörtök, 14:20

Az idén 20 százalékos BUX-emelkedésre számít Zékány András, az ING Bank elemzője. Míg tavaly a Mol-FHB-OTP hármas volt a nyerő, s a nyugati piacról az EU-csatlakozás nyomán beáramló tőke a várakozásokat felülmúló rallyt hozott, addig 2005-ben az olaj- és bankpapír mellett a BorsodChemtől (BC) vár kiemelkedő teljesítményt a szakember.


A Buda-Cash elemzője hasonló részvényajánlást adott. Török Bálint a szintén az Mol-OTP-BC-trióban bízik, ezektől rendre 15, 10 és 15 százalék közötti árfolyamemelkedést vár. (A szakember hozzátette: lehet, hogy az említett emelkedés már két hónap múlva bekövetkezik, akkor érdemes diszkontkincstárjegyre váltani.)


 


Richter, Matáv nem, Graphisoft, Rába igen


 


A Richter az indokolt árfolyamsáv felső szélén tanyázik, ezért nem érdemes bevásárolni a gyógyszerpapírból. A Matáv sem számít ragyogó lehetőségnek, az átnevezéstől remélt jobb imázs nagy lendületet vélhetően nem ad a részvénynek, talán egy magasabb osztalék lehet csábító - véli a Buda-Cash elemzője.


Török szerint a kisebbek közül a Rába az idén érdekes lehet, de sok függ a dollár árfolyamától, az Egis már reális áron forog, az FHB túlértékelt. Bekerülhet a befektetésre érdemes részvények közé a Graphisoft is: e tech-részvény nem számít drágának, ám a kisebb tőzsdei forgalom magasabb kockázatot jelent. A negyedik negyedéves gyorsjelentés talán mozdít az árfolyamon, persze felfelé - adott hangot reményeinek a szakember. Az áramszolgáltatók között a mérsékelt kockázatú befektetésnek számító Démász lehet érdekes, az osztalék miatt.


 


Türelem, türelem


 


Az ING elemzője hangsúlyozza: az idén nem szabad 2-3 hónapra részvényt venni, érdemes inkább egyéves távlatban gondolkodni - a BUX-emelkedésre vonatkozó prognózis is ilyen időtávra vonatkozik. Év közben ugyanis nem kizárt, hogy jelentős negatív korrekció borzolja majd a befektetők idegeit, trendforduló esetén pár hét alatt 10-15 százalékos esés sem elképzelhetetlen. Az, hogy ez bekövetkezik-e, a fejlődő piacokról alkotott vélemények alakulásától függ, de sok múlik az amerikai és európai kamatszint változásán, a dollár euróhoz viszonyított árfolyammozgásán és az olajár alakulásán is. (Tavaly a fejlett piacokról az alacsonyabb profitnövekedési kilátások és a kamatemelési félelmek "űzték" ide a tőkét, de az idén e trend megfordulhat.)


Zékány András hangsúlyozza: a bizonytalanságok miatt senkinek sem javasolja, hogy tőkéjét 100 százalékban részvényekben tartsa.


 


Részvény, kötvény, cash


 


Egy mérsékelten kockázatkedvelő családfő részére például az első félévben 40 százalékos részvényarányt ajánl az ING munkatársa. További 50 százalékot a várhatóan jó hozamok miatt állampapírokba érdemes elhelyezni, 10 százalékot pedig pénzpiaci alapba. A második félévben konzervatívabb irányt javasol az elemző, ami a pénzpiaci alap súlyának növelését jelenti a másik kettő forma rovására.


 


Vegyünk-e eurót?


 


Az ennél egzotikusabb befektetési formát keresők akár külföldi részvényt is vehetnek. Mivel a nemzetközi börzéken - a fejlett piacokról van szó - kiemelkedő teljesítmény nem várható, a forint gyengülésére spekulálva lehet érdekes egy-egy egy külföldi papír - véli Zékány András. Ugyanebből a megfontolásból inkább szóba jöhet a devizavásárlás. Ennél persze kérdés, hogy a hazai fizetőeszköz esetleges süllyedéséből származó hozam felülmúlja-e az itthon a forintkamatok révén elérhető nyereséget. Erre talán a második félévben nyílhat alkalom: ha a hazai kamatláb drasztikusabb csökkenésével párhuzamosan emelkedik a tengerentúli ráta és a devizatranzakciókat jól időzíti a befektető, hasznot húzhat belőle.


Török Bálint szerint a forint gyengülésére játszó euróvásárlás kockázatos döntés: lehet ugyan, hogy érdemes erre spekuláló euró/forint pozíciókat nyitni, ám előfordulhat, hogy hosszú hónapokig kell azt finanszírozni. Ha valaki nagyon a dollárerősödésre akar játszani, azt magyar részvénnyel is megteheti: szóba jöhet például a Rába, de a Graphisoft szintén a képbe kerülhet.


 


Mi lesz a forinttal és a kamatokkal?


 


Az ING Bank elemzői mozgalmas évre számítanak a kamatok és a forint árfolyamának alakulása terén. A jegybanki ráta az év közepéig 7,5-8 százalékig apadhat, majd megint szigorítás következik, így 2005 végére 8,5 százalékos alapkamat várható. Ezzel párhuzamosan decemberre 255 forintos euróárfolyamot jósolnak a szakemberek, de előtte ennél 10 forinttal magasabban tetőzhet a kurzus.


Török az év elején összesen 100 bázispont kamatcsökkentésre számít. Szerinte ugyanakkor kérdés, hogy lesz-e további enyhítés. A szakember úgy véli: ha a Monetáris Tanács is látja, hogy csak átmeneti lehet a kamatcsökkentés, inkább nem vág, vagyis nem valószínű, hogy a jegybank túllőne a célon s ezért később monetáris szigorításra kényszerülne.


A Buda-Cash elemzője a forint árfolyamával kapcsolatban kiemelte: ha el is megy 250-260-ig az euró és ott stabilizálódik, azzal inkább meg tudnak békülni a gazdasági élet szereplői, mint a volatilis kurzussal. A tőzsdei cégek is jobbára szintén a gyengébb, de stabil forinttal járnának jól: ez a szakember szerint ez a Richter és az Egis mellett még a Molra is igaz. Az OTP-nek szinte mindegy az árfolyam feltéve, hogy nem mozog összevissza.