A Deutsche Bank (DB) a korábbi 225 pontról 250 pontra emelte az európai DJ Stoxx index év végi értékével kapcsolatos várakozásait, azaz a jelenlegi 245 körüli szintről enyhe emelkedésre számít. A DB ugyanis nem osztja más elemzők azzal kapcsolatos aggodalmát, hogy az ösztönző-csomagok visszavonása és a kamatemelések kirántanák a talajt a tőzsdék alól.

A bank szerint a stimulusok kivonása a piacról rendezett körülmények között zajlik majd, szerinte a döntéshozók kiemelt figyelmet fordítanak majd arra, hogy lépéseik ne okozzanak zavart a piacon.

A DB különösen az első félévben vár jó teljesítményt az európai részvényektől, különösen az olajipari, a telekommunikációs, a biztosító és a kiskereskedelmi cégek papírjait ajánlja vételre. Azt tanácsolja viszont, adjuk el a bankpapírokat és a bányaipari részvényeket.

Még a DB-nál is optimistább az ING. A holland cég 25 százalékkal magasabbra, 310 pontra várja az év végére a Stoxx 600-at, az elmelkedés pedig 2011-ben is folytatódhat szerinte. A drágulás motorját a javuló gazdasági kilátások és az emelkedő céges profitok biztosítják majd.

Nem ennyire optimista a Morgan Stanley. Az európai részvények szerinte a jövő év végére a mostani szinthez képest mintegy 5 százalékkal lejjebb forognak majd. A piacokat elsősorban a kormányzati gazdaságélénkítő-csomagok fokozatos visszahúzása, és az elkerülhetetlenül beinduló kamatemelések nyomják majd lefelé.

A brókercég szerint azonban addig is felfelé mozdulnak még a tőzsdék, a jelenleg 1085 ponton álló MSCI Europe Local index például márciusban 1200 pont körül tetőzhet. A jegybanki szigorítás után az elemző meredek, akár 950 pontig tartó visszaesését is elképzelhetőnek tart, hogy onnan 1030 pontra kapaszkodjon vissza a mutató az év végére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!