Hiába menetelt augusztusban és szeptemberben új csúcsokra az S&P 500-as vezető amerikai részvényindex, a részvénypiac egészével nagyon komoly problémák vannak - hívta fel a figyelmet az elmúlt napokban több neves amerikai technikai elemző is. Az egyikük szerint korrekció következhet, amelynek mértéke 8-13 százalékos lehet.

A problémát az okozza, hogy komoly divergencia alakult ki a tőzsdén, s ez a piac törékenységéra utaló jel. Az elmúlt egy hónapban ugyanis az index úgy emelkedett új csúcsokra, hogy azt csak néhány, az indexben nagy súllyal szereplő részvény áremelkedése okozta, miközben a kisebb részvények nem tudták ezzel felvenni a versenyt. Ez ahhoz a jelenséghez vezetett, hogy a nagy súlyú részvények áremelkedése miatti indexemelkedés elfedi a piac rossz teljesítményét, s az ilyen helyzetekben rendszerint korrekció következik be - írja a Marketwatch.

Hayes Martin, a Market Extrems nevű tanácsadó cég vezetője szerint a piac jelenleg olyan állapotban van, hogy megérett az esésre, a kérdés csak az, hogy mikor érkezik egy olyan hír, amely kiválthatja a komolyabb eladási hullámot. Szerinte a divergencia nem csak az S&P 500-as indexen belül figyelhető meg, de akkor is, ha a kisebb és közepes kapitalizációjú cégek részvényeinek teljesítményét hasonlítjuk össze a nagyobb kapitalizációjú részvények teljesítményével. Elmondása szerint a részvénypiacon olyan mennyiségű ilyen típusú divergencia érzékelhető, amire legutóbb 1972-1973-ban volt példa. De hasonló jelenségek játszódtak le 2007-ben is, amikor a legutóbbi bikapiac a csúcsára ért a 2008-2009-es összeomlást megelőzően.

Jason Goepfert, a Sundial Capital Research elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a héten a Dow Jones Industrial indexnek úgy sikerült 52 hetes csúcsra emelkednie, hogy eközben az S&P 500-as részvényindexben szereplő részvények több, mint 50 százalékának árfolyama 200 napos mozgóátlaga alatt tartózkodott. Az elemző által mellékelt ábra szerint ilyen komoly eltérésre utoljára szintén a 2007-es piaci csúcsot megelőzően volt példa, korábban pedig a 2000 tavaszán, a dotcom lufi kipukkadását megelőző néhány hónapban volt jellemző.

A piac belső szerkezetét, lendületét vizsgáló technikai elemzők régóta úgy vélik, hogy a tőkesúlyozású részvényindexek sokszor fals képet adnak a tőzsdéken lezajló folyamatokról. Egy-egy bikapiac idején ugyanis a vezető szektorok részvényeinek - jelen esetben a nagy technológiai cégek papírjainak - súlya jelentősen megnő az adott indexeken belül, hiszen piaci értékük az árfolyam emelkedéssel párhuzamosan egyre magasabb lesz. Így az indexek úgy jutnak újabb csúcsokra, hogy valójában az csak néhány papírnak köszönhető, olyan tábornokokká válnak, akiket már nem követnek seregeik a csatába.

Kétségtelen, hogy a befektetők legnagyobb kedvencei az elmúlt hónapokban például a vezető amerikai technológiai cégek részvényei voltak. A Bank of America Merrill Lynch szeptemberi alapkezelői felmérésében például a megkérdezettek a legzsúfoltabb pozíciónak immár nyolcadik hónapja a FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) részvények vásárlását tartják.

Ez azt jelenti, hogy ezt tekintik annak a pozíciónak, amelyet a legtöbb befektető felvesz, ahol túlságosan is "egy irányba" áll a piac. Ezek a részvények pedig elég jó teljesítményt nyújtottak az év eleje óta. Bár az S&P 500-as index nagyjából ott tartózkodik, ahol a januárban megindult korrekció előtti csúcsán volt, az Apple 31 százalékkal, az Amazon 36,5 százalékkal, a Google anyavállalat Alphabet pedig 27 százalékkal drágább, a Netflix ugyanott van, s csak egyedül a Facebook részvények szenvedtek el azóta egy 17 százalékos áresést.

Fotó: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!