A mostani szinteken már gyakorlatilag a legoptimistább forgatókönyvek is beárazódtak az amerikai részvénypiacon, így a második negyedév csalódást keltő lehet sokak számára - mondta egy konferencián Larry Fink, a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, a Blackrock vezérigazgatója egy konferencián. A hírügynökségi tudósítások szerint a szakértő úgy vélte, az amerikai elnökválasztás óta tartó rally indokolt volt a részvénypiacokon, azt egyrészről a Trump adminisztrációtól várt adócsökkentések és a remélt infrastrukturális beruházások hajtották, de szerepet kapott benne az európai politikai helyzet stabilizálódásába vetett bizalom is.

A részvényt vásárlókat igazolták az kifejezetten jó első negyedéves amerikai vállalati eredmények, de az is, hogy eddig a döntő választások, leginkább a francia elnökválasztás az integráció erősítésében hívők győzelmével zárult.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Trump-féle adóreformok és az infrastrukturális beruházások növelésével kapcsolatos döntések késlekedése miatt az amerikai vállalatok visszafogják egyelőre beruházásaikat. Ez szerinte negatívan hat majd vissza a növekedésre.

Fink szerint az amerikai gazdaság nem lesz képes idén 2,5 százalék körüli gazdasági növekedést produkálni, ugyanakkor szerinte az Európai Unió gazdasága hozni tudja ezt az ütemet. Ezzel véleménye ellentétben áll a piaci konszenzussal, amely szerint Amerika gyorsabban nőhet, 2,2 százalékkal míg Európában csak 1,8 százalékos bővülés várható - hívta fel a figyelmet a Bloomberg.

Fink felhívta a figyelmet arra is, hogy az amerikai hozamgörbe nagyon ellaposodott. Ez szerinte arra utal, hogy a hitelpiacok egészen mást áraznak, mint a részvénypiac. Nevezetesen azt, hogy a gazdaság növekedése jóval lassabb ütemű lesz, mint azt a tőzsde reméli. Ugyanakkor úgy véli, a VIX index alacsony szinten stagnálása azt jelzi, a befektetők továbbra is bíznak a részvénypiacban, s ha esés jönne, nagyon sok befektetésre váró pénz áll a partvonalon amely megfoghatja azt.

A szakember kockázatként említette, hogy egyelőre még nem tiszta, a brexitnek milyen hatásai lesznek az unió és Nagy-Britannia gazdaságára, valamint a pénzügyi szektorra. Egyvalamiben azonban biztos, szerinte a britek rosszabbul járnak a kilépéssel, mint az Unió.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!